Историята, която богатите западноевропейски държави си разказват, е хубава: те

...
Историята, която богатите западноевропейски държави си разказват, е хубава: те
Коментари Харесай

Повече пари в ЕС текат от Изток на Запад, а не обратното

Историята, която богатите западноевропейски страни си описват, е хубава: те са великодушни души, помагащи на по-бедните си източни съседи, които разчитат на дотации от Европейски Съюз и положителната воля на така наречен " чисти платци ". Те също по този начин обичат да обрисуват тези страни като неблагодарни получатели на помощ, като показват евроскептичната изразителност на водачи като унгарския министър председател Виктор Орбан и полския водач Ярослав Качински.
Но по-голямата макроикономическа картина споделя друга история. Противно на известната мъдрост, множеството пари в Европа текат от Изток на Запад , а не противоположното.
Когато страните от Източна Европа започнаха да се причисляват към Европейския съюз, беше подписана договорка. Източните държавни управления се съгласиха да отстранен комерсиалните бариери, тъй че западните компании да имат достъп до голяма група консуматори нетърпеливи, с цел да се възползват оптимално от своя нов буржоазен метод на живот. В подмяна западните държавни управления дадоха обещание да трансферират парите на Европейски Съюз на изток, с цел да може някогашният руски блок да построи инфраструктурата, от която се нуждаеше обезверено.
Инвестициите се изливаха на Изток. Бившите държавни лицензи се купуваха за нищожни средства, а западният бизнес си отреди добър дял във всеки бранш на източната стопанска система . В резултат на това изискани потребителски артикули навлизат в източните семейства. Големи чекове се пишеха в най-слабо развитите райони.
Това беше приветствано като триумф. Работеше магията на " кохезионната политика "  на Европейски Съюз: Изтокът стартира да настига останалата част от клуба. Но най-големите " спечелили " в това развиване са западноевропейските страни, някои от които в този момент стягат кесиите си и упорстват, че към този момент не могат " да заплащат доста повече на Европейски Съюз, в сравнение с след това получаваме ".
В реалност парите, които западните страни изпращат в Източна Европа посредством бюджета на Европейски Съюз, бледнеят спрямо облагите, които западните компании вършат от вложения на Изток .
Между 2010 година и 2016 година Унгария, Полша, Чехия или Словакия получиха еквивалента на от 2% до 4% от своя Брутният вътрешен продукт като еврофондове. Но притокът на капитал, излизащ от тези страни през същия интервал, беше сред 4% и близо 8% от Брутният вътрешен продукт.
Западноевропейските компании също печелят огромни пари от публични поръчки, финансирани от Европейски Съюз в Източна Европа. Първата високоскоростна влакова линия, пресичаща Балтика, е проектирана от испански, немски и френски компании. Първата огромна поръчка за строителство на плана беше предоставена на белгийска компания.
Тази динамичност виждам персонално, когато съм у дома в Румъния, където локалните супермаркети принадлежат на вериги, притежавани от Франция, като Carrefour или Auchan. Моят телефонен оператор е френски. Водата, която излиза от чешмата ми, се обезпечава от френска компания. Аз също заплащам сметката си за газ във френска мултинационална компания - посредством банка, благосъстоятелност на Франция.
Притокът на благосъстояние от Изток към Запад може да се види и в приключването на мозъци на квалифицирани служащи , които районът е претърпял - голяма цена, която не попада в екселските таблици за договарящите за бюджета на Европейски Съюз.
Вземете да вземем за пример здравния бранш. Никакви европейски средства не компенсират 10-те % румънски лекари, които всяка година напущат страната, с цел да лекуват пациенти на Запад, да вземем за пример. Страната към този момент е изгубила половината от лекарите си сред 2009 и 2015 година
Малко след присъединението на Полша над 60% от студентите по медицина пети и шести курс обявиха, че възнамеряват да работят в чужбина; в България тази цифра набъбна до 90%.
В договарянията за идващия седемгодишен бюджет европейските водачи биха могли да прегледат по-голямата картина. Разговорите не могат да се отнасят единствено за обществените пари и не трябва да се трансформират в свада сред " чисти участници " и " чисти бенефициенти ".
Идеята, че в бюджетната игра на Европейски Съюз има " губещи " и " спечелили ", е стопански неправилна - всички сме чисти бенефициенти на единния пазар на Европейски Съюз. Освен това е политически рисково.
Brexit ни сподели, че когато главните политици стартират да споделят, че би трябвало да получат назад " парите си ", тогава популистите стартират да настояват, че страната би трябвало да " вземе назад контрола ".
Европейски Съюз е огромна договорка, която е от изгода за всички ни, стига всички да си спомнят, че както играят своята роля, по този начин и заплащат за нея.
Кохезионната политика на Европейски Съюз не е щедрост . Крайно време е западните политици да кажат на своите гласоподаватели какъв брой доста техните страни се възползват от разширението на блока на Изток.
Коментар в Politico на Клотилд Арман, румънски евродепутат и член на бюджетната комисия на Европарламента. Преводът е на БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР