Историята гласи, че докато се разхождал в парка, Франц Кафка

...
Историята гласи, че докато се разхождал в парка, Франц Кафка
Коментари Харесай

Моите пътешествия ме промениха

Историята гласи, че до момента в който се разхождал в парка, Франц Кафка срещнал малко момиче. То плачело. Било си изгубило куклата, чувствало се съкрушено.

Кафка й предложил да потърсят дружно куклата. Разбрали се да се срещнат на идващия ден на същото място. Уви, в това време не могъл да я открие. Затова решил да напише писмо от куклата и да й го прочете по време на срещата.

„ Моля те, не тъжи за мен. Тръгнах на странствуване, с цел да видя света. Ще ти пиша за моите завършения. “ Това било началото на едно от многото сходни писма. Когато Кафка и момичето се срещали, той й четял тези деликатно формирани писма, отдадени на въображаемите завършения на обичаната й кукла. Детето било успокоено.

Когато срещите завършили, Кафка подарил на момичето кукла. Тя явно изглеждала по-различно от нейната лична. Към нея имало писмо, което обяснявало, че… „ пътешествията ми ме трансформираха.. “.

Много готини по-късно към този момент порасналото момиче разкрило писмо, прикрито в дребен процеп в куклата. То гласяло „ всичко, което обичаш, рано или късно ще бъде изгубено. Но най-после любовта ще се завърне под друга форма. “

Съществуват най-различни версии на историята за Кафка и куклата. Тази съответно е на Тар Брах – психолог и будистки преподавател по медитация от Вашингтон.

Без значение дали тази история е действителна или не, поуката от нея е явна. Първо, тъгата и загубата са повсеместни. И второ, методът да ги преодолееш, е като потърсиш по какъв начин любовта се завръща под друга форма.

Разглеждането на тъгата като вездесъща, като неизбежна част от човешкото битие, си има и своите преимущества. Тя обгръща доста повече от загубата на обичания, макар че това е най-ярко изразената й манифестация. Загубата на куклата в историята е опустошителна за дребното момиче. Именно това трогва Кафка и го кара да сътвори невероятната поредност от писма. Той осъзнава дълбочината на болката й. Твърди се, че е вложил толкоз време и старания в написването им, колкото и за останалите си произведения.

Универсалността на загубата ни оказва помощ в борбата със самотата. Това, че знаем, че останалите хора към нас споделяме сходни болки – било то от бракоразвод, напреднала възраст, здравословни проблеми, безработица, загуба на дете… - ни кара да се усещаме по-малко сами.

А що се отнася до завръщането на любовта под друга форма, сигурни сме, че писмата на Кафка са били същинският подарък на обич. Именно те оказват помощ на момичето да преодолее болката.

Вярата, че любовта ще се завърне, е в действителност лечебна. Нашата цел в тази ситуация е простичка – да я разпознаем в новата й форма.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР