Историята е съкровищница на нашите дела, свидетелство за миналото, пример

...
Историята е съкровищница на нашите дела, свидетелство за миналото, пример
Коментари Харесай

МУ-Варна отбеляза 135 години


" Историята е съкровищница на нашите каузи, удостоверение за предишното, образец и поука за сегашното, предизвестие за бъдещето " ( Сервáнтес )

С тези думи проф. доктор Златислав Стоянов, декан на факултета по Медицина в МУ-Варна, откри заключителния конгрес, отдаден на 135 годишнината от основаването на Варненското здравно сдружение. С поредност от събития, проведени през 2018г. от екип от лекари, учени, преподаватели, чиновници и студенти от Медицински университет-Варна, бе засвидетелствано признанието към градивните каузи на предците в региона на медицината и публичното здраве.



По време на заключителния конгрес за първи път бяха показани документалният филм „ Срещу течението “ и юбилейна книга, готови от екипа на МУ-Варна. Те съставляват най-комплексното досега изследване на исторически архиви и научни изявления, свързани с активността на Варненското здравно сдружение и приносите на неговите членове. Ректорът на МУ-Варна проф. Красимир Иванов отличи заслужили за запазване на историята на медицината лекари от районна гилдия Варна на БЛС и връчи връчи почетен плакет и грамота на проф. доктор Димтър Ненов, доцент доктор Борис Корновски, доктор Магда Василева и проф. доктор Радослав Радев.



За извънредно висок принос при проучване на професионалния, научния и публичен живот на медицинските дейци от Варна, тяхната роля за развиване на лекарската специалност и 135 години от учредяване на Варненското здравно сдружение ръководителят на РК Варна на БЛС проф. Радев връчи оценките на колегията на Ректора на МУ-Варна проф. доктор Красимир Иванов, доцент доктор Георги Маринов и доцент доктор Невяна Фесчиева.



С почетен плакет на МУ-Варна бе отличен и основателят на Музея по история на медицинатад-р Иван Капинчев, а ръководителят на БЧК Варна господин Илко Раев връчи на МУ-Варна и юбилейната книга „ 140 години БЧК “почетен плакет.



Повод за горделивост е, че Варна е измежду първите градове, освен това – един от най-изявените,центрове на проведен теоретичен медицински живот. Преди 135 години, през 1883 година, на 10 декември, във Варна е учредено сдружение на лекарите наречено „ Варненско здравно сдружение “. По последователност то се явява второто сдружение с присъединяване на лекари в България, след учреденото през 1880 година в София " Физико-медицинско общество ". По своето значение, обаче, в скоро време Варненското здравно сдружение добива първостепенна роля за научното и професионално образуване на лекарите в следосвобожденска България.В Устава на Варненското здравно сдружение, в раздел първи,са ясно дефинирани три съществени цели, които и през днешния ден звучат настоящо:

1. Да служи на членовете на сдружението, като средство за по-нататъшно научно и практическо здравно обучение.

2. Да учи локалните санитарни условия и потребности, и да спомага на администрацията за позволение изобщо на санитарните въпроси.

3. Да се грижи за разпространяването сред популацията верни понятия релативно опазване здравието и помощ при положение на заболявание и за развиването на здравната помощ ".

Няма уважаващи себе си модерни здравна общественост, здравна институция, медицински университет, които да не припознаят тези цели.

„ Академичната общественост на МУ-Варна се усеща действителен правоприемник на тези пионери и тяхното дело. Затова през тази година отдаваме респект на учредителите на Варненското здравно сдружение: доктор Михаил Игнатиев, доктор Ангел Пискюлиев, доктор Александър Апостолов, доктор Желю Радев, доктор Янопулос, доктор Борис Абрамович Окс, доктор Батиста Валинда, доктор Юрдан Севвов и доктор Димитър Гълъбов.

Други видни членове на Варненското здравно сдружение, в разнообразни интервали от съществуването му, са доктор Анастасия Головина, доктор Йонас Басанавичус, доктор Борис Шейнин, доктор Йордан Брадел, доктор Панайот Жечев, доктор Димитър Моллов и други

Приносът на сдружението е огромен и за публичния живот на Варна. Д-р Ангел Пюскюлиев два пъти е избиран за кмет на Варна. Като кмет способства за подобряването на канализацията и водоснабдяването на града. През мандата на доктор Пюскюлиев се правят усъвършенствания в Приморската градина и се усилва територията й, стартира градежът на биологична станция с Аквариум, пускат се първите автобусни линии до покрайнини и близки градове на Варна. Стратегически приноси за Варна има и доктор Йонас Басанавичус. В Общинския съвет на Варна той внася оферти и стратегии за благоустрояване и възстановяване на санитарното положение на града, за развиването на Варна като курортен център, за откриване на Археологически музей Варна.



Убеждението на управлението на МУ-Варна, че делото на Варненското здравно сдружение и заслугите на неговите членове би трябвало да се помнят и разпространяват, се превъплъти в целогодишно честване, което остави отпечатък в университетския живот на университета през 2018 година. “ Това сподели в обръщението си при откриването на форума проф. Златислав Стоянов.

Сред самодейностите, проведени от университета през 2018г., бяха изложбите „ Академично завещание “ и „ История на медицината и опазването на здравето във Варна “, посрещане в Музея по история на медицината на посланика на Република Литва Арвидас Поциус, койтобе очарован и разчувстван от това, по какъв начин се съхранява паметта на един незабравим негов съотечественик – доктор Йонас Басанавичус. В библиотеката на университета бяха проведени литературни вечери, а до научната и необятната общност на Варна юбилеят на Варненското здравно сдружение стигна още посредством отчети на конгреси на Съюза на учените – Варна, посредством галерия, отдадена на 90 годишнината на Водноспасителната работа във Варна, която поражда като осъществена концепция на някои от членовете на Варненското здравно сдружение и посредством обособена страница в уеб страницата на МУ-Варна, в която са оповестени свързани с годишнината материали – цифровизирани архиви, биографии на създатели и видни членове на сдружението, фрагменти от филми, извадки от изследвания и изявления на откриватели.В честването на 135-годишнината на Варненското здравно сдружение естествено се вгради курсът за следдипломно образование по „ История на медицината “, проведен от Факултета по публично опазване на здравето, в границите на който се организира викторина, отдадена на годишнината.

*публикация
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР