Историята е известна: на високоскоростната магистрала A-10, свързваща Генуа със

...
Историята е известна: на високоскоростната магистрала A-10, свързваща Генуа със
Коментари Харесай

Кой и защо взриви Италия

Историята е известна: на високоскоростната автомагистрала A-10, свързваща Генуа със Савона, се срути мостът над река Полчавера и над квартали от града. Целият отвор на тази стоманенобетонна структура, с дължина към 80 метра се срина от височина 45 метра. В мрежата са налични фотоси и видеоклипове, които са неприятни. По времето, когато пиша тази публикация, мъртвите са 39. В Италия е разгласен народен печал.

Оказа се, че през май съм минал оттова, тръгвайки към Торино и Милано, а указателните табели ме докараха в Генуа. Беше пролетта и автомагистралата изглеждаше приятна.

Ето ти я и Генуа!

Както нормално се случва в тези случаи, има няколко версии за злополуката. Срещу версията за амортизирането на моста (построен е от 1963 до 1967), работи фактът, че неотдавна, преди две години, през 2016 година, мостът е реконструиран и то изцяло. Така че, мостът, наименуван на името на неговия проектант – Моранди, с обща дължина 1,2 км, е бил реконструиран по стандартите от 2016 година.

Обикновено, мостовете по целия свят се строят, с цел да устоят на употреба за към 100 години. Тъй като мостът не е път, неговият ремонт е дълга и сложна история. Версията на разрушаването на моста поради неприятното време (вали дъжд, с пориви напразно, по-скоро това е порой) също не наподобява безапелационно поради същата реорганизация от 2016-а. Версията, че мостът се е сринал от удар на гръмотевица по един от стълбовете на моста, би трябвало да се приключи, макар, че тя се харесва на италианските и международните медии.

Удар от гръмотевица. Кой видя това? Видяхме, имаме свидетел. Той ни сподели какво е видял. „ Около 10:35 локално време в основата на един от стълбовете удря гръмотевица и незабавно по-късно стартира да се разрушава структурата на моста и по-късно той изцяло се срина “, споделя очевидецът.

Експертите настояват, че ударът от гръмотевица не може да унищожи мощния мост от стоманобетон. Не е по силите й и това е равностойно на изстрел със сачма по слон. Най-големите вреди от гръмотевица по моста е да разтопи метала в мястото на удара. Само да го стопи и единствено при един дирек.

Моето мнение е, че мостът е бил взривен. По време на детонацията на мостовата опора, безусловно ще има светлинен изблик, който очевидецът е описал като мълния. Светкавицата, както към този момент беше упоменато нагоре, не можа да смъкна опората на моста и това не е по силите на една гръмотевица, а е работа за няколко кг експлозиви.

Зам.-министърът на превоза на Италия Едуардо Рикси споделя: „ Такъв мост не може да се унищожи от удар на гръмотевица или от стихия и виновниците би трябвало да бъдат открити “.

Кой го взриви? За да разберем това, ще напомня някои недалечни събития. В Италия на власт одеве идват евроскептиците и популистите дружно с националистите. Двете най-големи политически организации са Lega (бившата Ломбардска лига), водена от Матео Салвини, и „ Пет звезди “, водена от Луиджи ди Майо.

Салвини става министър на вътрешните работи на Италия и незабавно потвърди, че новата дясна коалиция не се майтапи, когато даде обещание да освободи страната от мигрантите. На 10 юни тази година Салвини разгласи отхвърли си да одобри в италианските пристанища противозаконните мигранти, а точно корабът „ Водолей “, благосъстоятелност на SOS Mideterranee, с 629 мигранти на борда, от които 123 от тях малолетни, 11 деца и 7 бременни. „ Водолей “ беше заставен да търси кей в Малта, където също получи отвод, и в последна сметка корабът отпътува за Испания, където социалистите бяха на власт.

Още на 16 юни Салвини съобщи, че Италия не е подготвена да одобри новите два кораба с незаконни имигранти: Lifeline и Seefuchs. И се обърна към всички тези господа, които сътвориха този замърсен бизнес за контрабандистите и към бранителите на човешките права да прекратят доставката на незаконни имигранти в Европа през Италия. „ И дано тези господа да знаят, че Италия към този момент не взе участие в активността на незаконната имиграция, и по тази причина те би трябвало да си търсят други пристанища – не италиански, където това може да се случи “, – написа Салвини в своя фейсбук.

По този метод Италия нанесе сериозен удар върху главния маршрут на незаконната миграция от Африка към Европа. Много италианци останаха удовлетворени от това, само че не и ислямските екстремисти. Те реагираха навръх противоположното.

Аз имам вяра, че мостът Моранди е бил взривен. И това са те. За възмездие. Ужасно възмездие. Имате ли възражения? И какво, те не наказваха ли европейците единствено поради тяхната народност? Шиитите не ги ли печаха, затворени в стоманени кафези единствено поради религиозната им принадлежност?

Може да бъде и по-лошо. Може да има кръв. Много кръв. Валеше и поради лятната почивка и неприятното време нямаше доста коли на моста.

Мълния, споделят медиите…

Аз споделям, че това е гърмеж.

Спазват предизборните си обещания


Когато посетих Милано, Торино, и Варезе през май, аз промотирах една от моите книги, а членовете на партията на Салвини се радваха на идното образуване на държавното управление. Те се заклеха, че ще изпълнят предизборните си обещания, дадени пред италианския народ, и ще спрат противозаконната миграция, която дестабилизира страната. Ето извършиха ги. Те даже се похвалиха, че ще изведат страната от НАТО. Е, ще забележим.

*Едуард Вениаминович Лимонов (Савенко) е съветски публицист, журналист и политик. Популярен е с литературния си псевдоним Лимонов. Принуден е да емигрира в Съединени американски щати през 1974 година, а по-късно живее в Париж от 1980 година Връща се в Русия през 1992 година и основава дясно радикалната Национал-болшевишка партия.

(Превод за „ Труд “ Павел Павлов)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР