История за възхода и краха на най-знатната еврейска фамилия в

...
История за възхода и краха на най-знатната еврейска фамилия в
Коментари Харесай

Рафаел – Първият документално-исторически роман за Българския холокост

История за възхода и краха на най-знатната еврейска фамилия при започване на предишния век. История, в която жаждата за превъзходство и политическите интриги тържествуват над човешкото. История, в която любовта, хубостта и полетът на креативния дух умират в борбата с жестокостта на действителността и незаслужено наложения ред. Това е „ Рафаел “ – един трагичен конфликт по същински случай от Леа Коен.
След документално-есеистичната ѝ книга „ Ти вярваш “ – роман в осем епизода за едни от най-травмиращите събития в новата българска история през интервала 1940–1944 година, издателство „ Ентусиаст “ разгласява романа, който е кулминационната точка на дългогодишните проучвания на Леа Коен за тази ера. „ Рафаел “ се трансформира в първия и единствен разказ документ за времето сред двете международни войни и Българския холокост.
Работата на Леа Коен по написването на „ Рафаел “ продължава над 5 години. След изследването на стотици архивни документи, кореспонденции и публикации от периодическия щемпел, парче по парче писателката пресътворява една знакова ера – България в 20-те и 30-те години на XX век – време, в което настава най-голямото архитектурно, икономическо и битово модернизиране на страната. Коен построява от пепелта забравената история на едно семейство, което е освен главният мотор на тези промени, само че чиито революционни открития в региона на козметичната промишленост и чието въздействие в публичния живот не престават да имат отзив и до през днешния ден. Те са Арие – „ великите “ Арие, за които всичко е постижимо и допустимо “.
За да пресъздаде правдиво историята им, Леа Коен стига до Далас, Тексас, където до ден сегашен живее последната останала от клана Арие – 94-годишната Диди Арие-Бейкър. Нейният роман, който стартира като тест за паметта на старата жена, се трансформира в изповедта за Рафаел.
Рафаел Арие е правоприемник на семейството и шеф на „ Жермандре “ – най-голямата фабрика на Балканите при започване на предишния век за произвеждане на първокласна козметика от розово масло. Освен с новаторски и праволинеен търговски усет, Рафаел е талантлив с хубост, сексапил, харизма и омагьосване, а любовните му случки са съществена тематика за софийския елит.
Точно сега, в който Рафаел усеща, че е на върха на публичната стълбица, за момент всичко рухва пред очите му, а от досегашния лукс не остава и диря. Копринената риза е сменена от груба затворническа одежда, а димът на пурите, които до неотдавна обилно е раздавал в Юнион клуб, бързо се изпарява.
На 16 април 1943 година в килия на Софийския затвор Рафаел чака да получи опрощение от Двореца и анулация на получената смъртна присъда. На 16 април 18 години по-рано е сбъднат най-жестокият терористичен акт в българската история – атентатът в църквата „ Света Неделя “. Двете основни дати, чието съвпадение не е инцидентно, обковават времевата рамка на романа. Въпреки това действието не се развива линейно, а ретроспективно, като че ли течащо наопаки, по едно и също време постепенно и бързо, с цел да отрази сложността както на епохата, по този начин и на героите.
„ Героите са такива, каквито аз си ги представях и каквито желаех да бъдат, сложени в комплицираните, трагични и безмилостни условия на техния живот “, споделя създателя на книгата Леа Коен. „ Надявам се читателите да обикнат Рафаел по този начин, както го обикнах аз. Това може би ще възкреси онази част от него, която още чака правдивост. “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР