История за двете жени от Монтана, които бяха блокирани в

...
История за двете жени от Монтана, които бяха блокирани в
Коментари Харесай

Щастлива развръзка! Двете жени от Монтана, блокирани в австрийски курорт, се прибраха в България

История за двете дами от Монтана, които бяха блокирани в зимния австрийски курорт Тирол, приключи с щастлива развръзка. Преди две седмици разказахме за Пламка Петрова и Цветина Цветанова, които бяха обезпокоени, че могат всеки миг да останат на улицата, тъй като са съкратени прибързано поради пандемията. Коронавирусът остави две дами от Монтана блокирани в австрийски курорт /снимки/ За благополучие институциите се задействаха и съумяха да провеждат превоз и да ги приберат на българска земя.
„ Ние нямахме друга опция въобще да останем там. Ние си знаем по какъв начин сте го изкарали. Всеки ден в очакване да си тръгнем, да си тръгнем. Тежко беше, тъй като не знаеш по кое време ще ти кажат: „ Напускай”, и като останеш на открито там ти си никой”, споделя Пламка Петрова.
„ Да, неизвестността е гадна. Не знаеш какво се случва. Мислиш си непрестанно някакви неща, предполагаш, по какъв начин ще се случат нещата, търсиш авариен вариант”, споделя Цветина Цветанова.
Като тях в невъзможност се оказаха още десетки българи в провинция Тирол в Австрия.
„ Не можехме да ги изведем по-рано, тъй като самите съгласувателни процедури по идването на превоз, определянето на хора, настояването на единодушие на тези хора, лишава най-малко 12-14 дни. И най-важното е, че веднъж българите се обаждат и желаят, а след една седмица ги няма никакви и не можеш да ги откриеш”, изясни посланикът ни в Австрия Иван Сираков.
На 1 април с рейс от Австрия потеглят близо 35 българи, към 10 души пътуват с персоналните си коли.
„ Бяхме под ескорт до Виена. Там ни чакаше господин Сираков – посланикът, и с негова помощ много бързо минахме австро-унгарската граница”, описа Цветина Цветанова.
„ Автобус с четирима водачи, с цел да мога да се сменят нон стоп и да не стопират на никое място, тъй като би трябвало единствено пренос са се движат, без да стопират на никое място, а в случай че бяха трима водачи трябваше да стопират и да вършат отмора по 8 часа, което щеше да удължи най-малко с два дни връщането на нашите сънародници, а и идването им тук”, изясни Иван Сираков.
Така съвсем без да стопират и след строга инспекция на границите идват в България и всички са оставени на гарата в София.
Сега и двете дами са под карантина и са безапелационни, че не желаят да се повтаря кошмарът от неизвестността дали и по кое време ще се приберат вкъщи и ще видят околните си.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР