"История славянобългарска" е призив да поискаме отново да бъдем на

...
"История славянобългарска" е призив да поискаме отново да бъдем на
Коментари Харесай

Главчев участва в честването по повод 295 годишнината от рождението на Пайсий Хилендарски

"История славянобългарска " е апел да желаяме още веднъж да бъдем на висотата на дедите ни и наред с другите нации. Дълбок реверанс пред първия наш будител, призовал ни да знаем своя жанр и език и да се гордеем, че сме българи.

Това съобщи ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев Димитър Борисов Главчев е български икономист-счетоводител и политик.... към профила. Заедно с народни представители той взе участие в тържественото честване в Банско, отдадено на 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на "История славянобългарска ", заяви пресцентърът на Народното събрание. Едва ли има друга книга, изиграла такава роля за самоосъзнаването ни, за създаване на националното ни достолепие и самочувствие, е отбелязал Димитър Главчев. Той е показал, че "История славянобългарска " е послание към всички българи - и към тези, които обичат своя жанр, родно място и език, и към другите, които са се отдалечили от корените си. Тази брошура е преписвана и съхранявана като скъпа светиня, е подчертал ръководителят на Народното събрание.

По думите му в нея пробуждащият се български народ е намирал основанието си за горделивост и самочувствие, само че и за оптимизъм. От нейните страници с полемична пристрастеност Паисий убеждава, че дедите ни са били славни и фамозни по цялата земя, че са се отличавали с героизъм и мощ.

Много старания поставя Паисий, с цел да събере историята на българите, само че го прави, воден от своя дълг към народа, е декларирал Главчев. Той е показал, че първият възрожденец е определил полезностите на цялата ера - обич към жанр и Родина, нравствена непорочност и мъжество, блян към обучение и познание, религия в личните сили за прогрес и независимо развиване. Книгата си Паисий написа "за изгода на българския жанр " и това е най-висшият аршин за оценка на всяко начинание и дело, който той ни завеща, добавя ръководителят на Народното събрание.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР