История от живота, достойна за холивудска продукция! Похитен самолет, взети

...
История от живота, достойна за холивудска продукция! Похитен самолет, взети
Коментари Харесай

Шокиращо разкритие: Един от първите BG терористи - основател на ВИС 2 ВИДЕО

История от живота, почтена за холивудска продукция! Похитен аероплан, взети заложници и терористи, въоръжени само с ножове! Това се случва през март 1983 година, оповестява Нова тв.

Случаят е прочут като „ Виенският полет” и с това по какъв начин Варна изгасва, с цел да стане Виена. За първи път приказва индивидът, преговарял с похитителите.

Това е история за тероризъм в небето. Преди 36 години е похитен аероплан, който пътува от София за Варна.

Стоян Милков договаря с похитителите без боязън. „ Това е орис, можеше да стане всичко с мен. Не се усещам герой”, декларира Милков.

На 7 март 1983 година в полета София – Варна, четири момчета рискуват всичко.



Лъчезар, Красен, Ивайло и Валентин – всички имат проблеми с управляващите – прегрешения в армията, на доклад за измами и следствени за обири.

„ Това са едни некомпетентни младежи с престъпно досие. Най-големият беше на 22, а най-малкият на 17”, споделя специалистът по сигурност на полетите Ангел Борисов.

Отвличат аероплан, с цел да избягат от България в Австрия. Безпроблемно минават инспекция с подправени паспорти, крият в себе си ножове, които никой не открива в точния момент.

„ Не са открити джобните им ножчета. Това демонстрира, че инспекцията е осъществена немарливо”, изяснява Ангел Борисов.

Самолетът излетява и никой не подозира какво ще се случи. В небето терористите взимат пленник.

Неслучайно службите назовават интервенцията - казусът с „ кланата стюардеса”. Един от похитителите симулира, че му е неприятно.

„ Той се е правел, че повръща, а стюардесата се е опитвала да му помогне. Когато тя се навежда, той я хваща през главата и ѝ опира нож в гърлото”, разкрива Ангел Борисов.

Терористите упорстват да кацнат не във Варна, а във Виена. Спецслужби и криминалисти сформират проект, с който да ги заблудят накъде лети самолетът.

„ Изведнъж Варна стана Виена и токът спря - да. Цяла Варна беше затъмнена, а електричеството загасено”, добавя специалистът по сигурност на полетите.

Докато са в небето, похитителите мислят, че Черно море е река Дунав, само че позволяват съдбовна неточност.

„ Нито един от тях не отива в пилотската кабина, с цел да види в какво направление лети самолетът.

Обикновено похитителите заплашват с револвер капитана: „ Ако не изпълниш това – ще те гръмна моментално”, изяснява Борисов.

До през днешния ден България остава единствената страна, която стопира тока на цялостен град, с цел да избави пасажерите на борда на аероплан. Варненци схващат години по-късно за случая.

„ Преди да спрат тока, управляващите обикалят по лечебните заведения, с цел да уведомят, в случай че има незабавни интервенции, да се включат генераторите.

За час морският град потъва в мрак.

Самолетът каца. На борда са изпратени чиновници на Летище Варна.

Преоблечени са в австрийски униформи. Мисията им е да заблудят похитителите, че в действителност са във Виена. Единият от тях е Стоян Милков, по това време заместител шеф на Гранична полиция на аерогарата.

„ Започнахме диалог с Марта на немски език.

Стюардесата беше задържана в тоалетната, а тарторът ѝ опрял нож, щял да я заколи”, споделя Стоян Милков.

Похитителите обаче го разпознават, че е българин по униформата и облеклата.

Единият от тях скочи с ножа. В този миг нахлуват командосите. На милиметри от сънната артерия е опрян ножът в гърлото на стюардесата.

Лидерът на похитителите е убит, останалите трима - задържани, пасажерите - невредими, самолетът - овладян. Само стюардесата е ранена и уплашена.

„ Можеше някой да извади револвер, до момента в който договарят и щеше да има доста жертви, тъй като никой не знае какво имат в себе си похитителите. Възможно е и да взривят самолета и във въздуха. Ако се бяхме провалили, можеше да има жертви”, прибавя Стоян.

Единият от терористите - Валентин, е погубен от милицията.

Другите трима са хванати и наказани на 10, 9 и 7 години. И тримата са с престъпно минало, което бележи живота им и след престоя зад решетките.

Красен излиза от пандиза предварително. След демокрацията се пробва да емигрира в Щатите. Няколко години по-късно е погубен. Твърди се, че убийството му е дело на съветската мафия.

В пандиза Лъчезар получава прякора си Терориста. Когато излиза става един от създателите на ВИС 2, непосредствен до братя Галеви, Мето Илиенски и Георги Илиев. През 2015 година се самоубива в автомобила си.

Предполага се, че Ивайло лежи и до през днешния ден в затвор в чужбина.

За присъединяване си във „ Виенския случай” Стоян Милков е награден с медал за смелост.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР