Историкът проф. Лиляна Стефанова обяви, че мощите на Св. Св.

...
Историкът проф. Лиляна Стефанова обяви, че мощите на Св. Св.
Коментари Харесай

Видни историци с горещи разкрития: Мощите на Светите братя Кирил и Методий не са истински

Историкът проф. Лиляна Стефанова разгласи, че мощите на Св. Св. Кирил и Методий, пред които се покланя цялата страна, не са същински. Тя е откривател от Института по балканистика на Българска академия на науките, написа уеб сайтът „Защото“.

„ Мощите на светите братя са в неопределеност. Това, което в този момент се показва за техни мощи, е поредниЯТ случай на ФАЛШИВА ИДЕНТИФИКАЦИЯ на „ мощи “! “, написа Стефанова.

Като откривател, посветил 20 години (от пролетта на 1999 до зимата на 2019 г.) на търсене на документални свидетелства за изчезналите след 1833 година Кирилови мощи, ще ви кажа следното:

*отец Бойл (от „ Сан Клементе“, академик и богослов, по късно шеф на Ватиканската библиотека) след дълго дирене откри от тях САМО ЕДНА КОСТИЦА ОТ ПРЪСТ В СТЪКЛЕНИЦА С ЛАТИНСКИ НАДПИС „ ОТ МОЩИТЕ НА Сухопътни войски. КИРИЛ“, която е непокътната в остаряло палацо надалеч от Рим; по разпореждане на папа Павел VI тази парченце беше вградена вдясно от олтара в Горната базилика на „ Сан Клементе “;

* точното място, на което се е намирал гробът на св. Кирил в Долната базилика на „ Сан Клементе “, също не е могло да бъде открито макар съвсем 20 годишните разкопки през 50-те и 60-те години на 19 ти век и още веднъж през 1958-1963 г.; плочата, маркираща мястото на „ гроба “ на Кирил е сложена случайно на една от стените в Долната базилика – изборът на място и до момента е предмет на яростни разногласия измежду учените. Но въпреки всичко е значимо да има такава плоча, с цел да служи тя като място за поклонение.

ЗА „ МОЩИТЕ “ НА Сухопътни войски. МЕТОДИЙ: такива мощи също няма. Дори не е известно къде е бил заровен той.

Ето какво е заключението на моя сътрудник проф. Елдъров – също експерт по история на Църквата:

,,Най-важният въпрос обаче е кому е нужна и с каква цел е проведена тази лъжлива и безсрамна акция, която съгласно мен непосредствено нападна сърцевината на българското културно историческо завещание и евентуално има някаква връзка с настоящата фаза на българо-македонските връзки?“

Вчера пред църквата „ Света Неделя“ се извиха километрични опашки, с цел да видят българите мощите. Сред посетителите на храма бяха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР