Историкът на българския алпинизъм доцент Сандю Бешев, който бе и

...
Историкът на българския алпинизъм доцент Сандю Бешев, който бе и
Коментари Харесай

Нова версия за смъртта на Боян Петров

Историкът на българския алпинизъм доцент Сандю Бешев, който бе и непосредствен другар на Боян Петров и негов преподавател, популяризира най-новата версия за случилото се с най-успешния ни планинар. Припомняме, че Петров изчезна на 5 май 2018 година под връх Шиша Пангма (8027 метра), където се опитваше да стъпи на 11-ия осемхилядник.

"Моята версия е, че той въпреки всичко е изкачил върха. Имал е разполагаем 14 часа, с цел да доближи до горе и да се върне назад в последния лагер, с цел да си вземе раницата и да стартира да се спуска надолу ", сподели Бешев пред actualno.com. "Именно тогава времето внезапно се е влошило. Навалял към 50 метра нов сняг. Между последния и предпоследния лагер на 7500 м и 7100 м е имало ледени пукнатини. Те са били покрити от този сняг. Този "капан " ние, алпинистите, назоваваме "лъжливи мостове ". Така, в тъмното и в неприятното време, той не е усетил, че стъпва на кухо и вероятно е пропаднал там ", счита Сандю Бешев.

Масово нанагорнище до Копитото в памет на Боян Петров провеждат на 18 май негови родственици и другари. За разлика от предходната година, този самодейността по обичания маршрут на Съни ще има спортен темперамент.

За всички регистрирани за Копитото участници са планувани стартов пакет с номер, карта на Витоша, както и специфичен орден, който ще получат на финала. Лентата е направена с алпийско въже и възли, а в средата му има еделвайс, който може да бъде употребен като значка. Усилията на най-добре представилите се ще бъдат възнаградени парично - 1000 лв. за спечелилия, 500 лв. за втория и 200 лв. за третия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР