Историкът Атанас Орачев: На полуострова се намира древното селище Урдовиза,

...
Историкът Атанас Орачев: На полуострова се намира древното селище Урдовиза,
Коментари Харесай

Пращат на антрополози костите, открити на плажа в Китен

Историкът Атанас Орачев: На полуострова се намира античното населено място Урдовиза, останките може да са от некропол

Костите, открити на плаж Атлиман в Китен, за които има подозрения, че са човешки, ще бъдат пратени за разбор в антропологическа лаборатория във Варна или София. Първо обаче останките ще бъдат огледани от бургаски патоанатоми, сподели за " 24 часа " началникът на отделението по Съдебна медицина в УМБАЛ Бургас доктор Галя Милева.

" Трябва да се откри дали костите въобще са човешки, тъй като сме имали случаи, в които открити остатъци, за които се допуска, че са на човек, са се оказвали на животни. Само преди 20 дни имат подобен случай - открити кости се оказаха на елен. След като изготвим съдебно-медицинска експертиза, ще изпратим находката на антрополози ", изясни доктор Милева. Намерените в Китен остатъци - бедрени кости, подбедрици и част от таз обаче към момента не били пристигнали в отделението по патоанатомия.

Междувременно историкът Атанас Орачев направи съмнение, че останките най-вероятно са от некропол, защото на полуострова се е намирало античното населено място Урдовиза.

" Когато деца са правели тунел в пясъка, достигайки на метър дълбочина, са попаднали на разпръснати в неанатомичен порядък кости. Липсват череп, ръце, единият пищял. Разхвърлянето на този гроб най-вероятно е станало в резултат на подравняване на плажа с екскаватор ", сподели пред " 24 часа " Атанас Орачев. Той няма подозрение, че в региона е имало некропол, защото наоколо е селището на полуострова, където се заражда живот още в Късната бронзова ера и продължава във всяка последваща.

" Имаме проучена и средновековна цитадела, портата е там, от там е излизал пътят, а некрополите се намират покрай път. Урдовиза е най-интересният район, там е намерено и потънало праисторическо населено място. Всъщност не мога да кажа от кой некропол са костите - дали праисторически, древен или феодален - това няма значение. Полицията обаче е трябвало да уведоми неотложно най-близкия археологически музей, а подобен има в Приморско. Вместо това костите са прибрани, а ямата заровена ", разяснява Орачев. Той към този момент е влезнал в контакт с шефа на музея в Приморско Даниел Пантов, с който обмисляли да проучат региона на есен. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР