Историите ви правят имунизирани срещу конкуренцията. Хората могат да унищожат

...
Историите ви правят имунизирани срещу конкуренцията. Хората могат да унищожат
Коментари Харесай

Правилното време за вашата история

Историите ви вършат ваксинирани против конкуренцията. Хората могат да унищожат продукта ви, само че не могат да съборят историята ви. И това е изключително правилно в света на Фейсбук рекламата.

Началната страница на всеки консуматор е свитък от истории от хора и марки, които избирате да следвате. Фейсбук е единственият притежател, който същински свързва бизнеса ви с други хора, които доста наподобяват на вас и ще се радват са слушат историите ви, да виждат фотосите и видеоклиповете ви.

Ето с това Фейсбук побеждава обществената конкуренция, когато става въпрос за създаване на почитатели, основани на силата на историята. Twitter е доста пай. Instagram е доста образен. Телевизията и радиото нямат противоположна връзка в действително време (т.е. секции за коментари) и са прекомерно скъпи за множеството от нас. Фейсбук е идеалната платформа, където можете да развиете повсеместен метод на живот или личен брандинг и в действителност да изградите почитатели. Да, през 2020 година е по-трудно, в сравнение с беше през 2014-а, само че хората го вършат всеки ден. Кои сте вие, какво вършиме и за какво го вършиме, както и за какво създавате продуктите си е в действителност значимо.

Дори и зад по по-прости неща като едни слушалки или бижута, има история, която би трябвало да бъде разказана. Ваша работа като рекламодател е да откриете историята на продукта, компанията и потребителя и да преплетете това в маркетинга си, с цел да се възползвате от мощните страни на Фейсбук.

Прекарваме най-вече време със личните си клиенти, като се впускаме в тяхната история. Когато намерите неповторима позиция, с цел да свържете бизнеса си с пазара, значи сте се настроили за триумф.

Правилното време да разкажете историята си

Времето да разкажете цялата си история не е тогава, когато за първи път срещнете бъдещия си клиент. Когато създадохме 30-секундно видео за един клиент, деликатно избрахме 5-секундно встъпление за това кой е създателят. След това се задълбочихме в частта на историята му, която най-вече резонира с потребителите.

Започвайте с частта от описа, която е най-важна за клиентите. Първоначално те към момента не се интересуват от вас, само че това ще пристигна с времето. И по този начин, първо, в границите на историята си определете няколко „ куки “ към продукта или услугата ви, с цел да привлечете внимание. Веднъж щом това се случи и предизвикате интерес, имате платформа, с цел да навлезете допълнително детайлности във вашата история и да заинтригувате.

Продуктът постоянно следва историята

Една от неразбраните основи на рекламата е, че мнозина считат: „ Имам този превъзходен артикул и всичко, което би трябвало да направя, е да го сложа в реклама и всички ще го купуват. “ Някои се влюбват толкоз доста в продуктите си, че не помнят, че хората би трябвало да го купуват. Да, има някои артикули, които ще изпъкнат сами, които потребителите ще купуват и без да им е разказана история. Повечето артикули и услуги обаче не могат да оцеляват сами, без сюжетен ъгъл.

Твърде доста реклами са повърхностни. Те в детайли разказват неща, които се чакат от даден артикул, само че нищо, което придава страст на продукта, тъй че хората да схванат за какво се нуждаят от него.

„ Аз не съм повествовател на истории! “

Това е несъгласие, което чуваме от самото начало. Собствениците на бизнес употребяват това опрощение, с цел да избягат от сложната работа по копаенето дълбоко за намирането на личната си история. Не падайте в този капан!

Ако усещате, че сте прекомерно скучни, намерете разчувствани клиенти, подготвени да приказват за продукта ви. Позволете им да опишат по какъв начин сте трансформирали живота им. Опитът, който имат с вашата компания, ще подтиква разказвача у вас. Не би трябвало да сте съвършени. Просто би трябвало да сте себе си.

Материалът е от фрагмент от книгата Ultimate Guide to Фейсбук Advertising, оповестен в уеб страницата на.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР