Истории #БезОтпадъци разказват таблата на изложбата, посветена на живота с

...
Истории #БезОтпадъци разказват таблата на изложбата, посветена на живота с
Коментари Харесай

Варна посреща интересна пътуваща изложба с кауза

 Истории #БезОтпадъци описват таблата на изложбата, отдадена на живота с по-малко боклуци. Пътуващата галерия предизвика жителите с тематиката за общата ни отговорност да живеем в чисти и красиви градове. Изложбата е част от дълготрайната стратегия на " БГ Бъди деен " - " _Място България ", целяща да концентрира вниманието на обществото върху потребността от смяна на обществените пространства в дребни и огромни обитаеми места посредством активизиране на локалните общности, употребявайки метода на така наречен placemaking.

Изложба #Безотпадъци ще направи обиколка из България, като ще започва от град Пловдив и ще продължи към Варна, Шумен, Добрич, Силистра.  Експозицията на интерактивни модули ще бъде посетител на всички градове част от плана " _Място България ", като таблата ще гостуват в рамките на 2 седмици във всеки един град.

Под тепетата тя ще бъде ситуирана в пространството пред Дом на културата Борис Христов. Откриващото събитие ще бъде на 18 юни от 11 часа, с непосредственост до поставената от сдружението скамейка, направена напълно от рециклирана пластмаса. Дизайнерската пейката е едно от изобретателните места за сядане, с които града се снабди, с помощта на пловдивчани, които събираха разделно своите боклуци през последните три месеца на 2019г. Това стана действителност с помощта на акцията " Искам да съм скамейка ", част от платформата за Чиста европейска столица на културата – Аз, Ти, Пловдив!

" За да реализираме устойчива смяна в отношението на жителите към чистотата и градската среда е значимо всички ние да забележим казуса и да се надигнем очи в очи с него. Истините да боклука не би трябвало да остават скрити. Важно е да се приказва за проблемите намерено и осъзнато, макар че от време на време истината е в действителност грозна и стряскаща " - счита Ласка Ненова от съдружие " БГ Бъди деен " - " Показвайки положителният образец, желаеме да борим отрицателните неща. Освен потребни препоръки и решения за това по какъв начин да рециклираме, по какъв начин да понижим отпадъците си в всекидневието и по какъв начин да променим средата към нас, споделяме действителен образец от Пловдив - акцията " Искам да съм скамейка ", която предизвиква разделното събиране и преработване на пластмасови опаковки. Кампанията съумя да ангажира жителите и бе записано нарастване с 69% на сортираната за преработване пластмаса, събрана в жълтите контейнери на партниращата организация ЕКОПАК България, по отношение на същия интервал на 2018 година Като знак на признателност за интензивността " БГ Бъди деен " подари 20 изобретателни места за сядане навън, които да допринесат за облагородяване и възкръсване на обществените пространства. "

Изложбата е плод на съвместната работа на съдружие " БГ Бъди деен " с дизайнерите от графично студио ПУНКТ. Общо 16 са визите, които по забавен метод насочват вниманието на обществото върху намаляването на отпадъците, преработването и грижата за общите пространства и устойчивия метод на живот и ги стимулира да следват този модел в всекидневието си.

Изложбените табла съдържат забавна просветителна информация за това кои артикули могат да се рециклират и кои не, както и хрумвания по какъв начин да живеем в по-чисти и по-красиви места. Наситени с доста цвят, динамичност и изразителност, красивите модули ще оказват помощ на жителите да научат и черната статистика за отпадъците или " Мръсните истини за боклука ". Историята е разказана по този начин, че да увлече деца и възрастни, редувайки облици и текст. Разбира се, наличието включва и #ДобриятПример на самодейността Аз, Ти, Пловдив! от 2019-та, който да послужи за ентусиазъм и да притегли повече съидейници към идеята #БезОтпадъци.

Историята на " _Място България "

" _Място България " е дълготрайна стратегия на " БГ Бъди деен " за смяна на обществените пространства в дребни и огромни обитаеми места посредством активизиране на локалните общности, употребявайки метода на така наречен placemaking (местоправене).   От 2017 година до сега  с помощта на програмата са актуализирани мета в 23 селища в цяла България. Част от " _Място България " бяха и дейностите от платформата " АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! ", за чиста Европейска столица на културата 2019. 

През 2020 година дейностите на " _Място България " обгръщат шест града посредством самодейността " Партньорство за красива и чиста среда " – Пловдив, Варна, Шумен, Добрич и Силистра. Сред плануваните действия са образования за образуване на събития без боклуци, взаимни начинания с жителите и локалните управляващи за облагородяване на обществени пространства и активизиране на локалните общности, разчистване на градски зони и зони край водни басейни, както и образования на доброволци, работилници за преработване и други Проектът цели и да се сътвори градивен разговор сред цивилен организации, локални управляващи и компании в името на дълготрайно партньорство за основаване и поддържане на красиви, комфортни и чисти обществени зони.  

Фейсбук - Място България
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР