Историческото посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Южна Корея

...
Историческото посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Южна Корея
Коментари Харесай

Какво обещаха да променят двете Кореи

Историческото посещаване на севернокорейския водач Ким Чен-ун в Южна Корея и срещата му с президента на страната Мун Дже-ин бяха водеща вест в множеството (без тези в Северна Корея) медии по света.

Някои анализатори бяха внимателни и припомниха, че част от обещанията - в това число тези за нуклеарно разоръжаване - към този момент са давани, само че по този начин и не са били изпълнени от севернокорейска страна. Други акцентираха, че по-важният акцент би трябвало да е върху проекта на Севера и Юга да работят за мир (технически те са в положение на война от съвсем седем десетилетия) до края на годината.

Кои са най-важните задължения, поети от Мун и Ким? " Ройтерс " обобщава.

Обмен и инфраструктура

Двете Кореи ще ползват всички досегашни съглашения, подписани сред тях, само че и ще продължат да водят договаряния на високо равнище. Това се отнася и за планове, контрактувани на последната среща през 2007 година, само че изоставени по-късно.

Ще бъде основана " централа за връзка ", където да работят представители и на двете страни. Тя ще се намира в индустриалната зона Кесон на границата.

Ще се търсят способи за повече визити, контакти, начинания и съдействие сред севернокорейци и южнокорейци на всички равнища.

На специфични дати ще има " взаимни " празнувания с присъединяване на чиновници от централните и локални държавни управления, парламенти, партии и цивилен рганизации на двете страни.

Общ тим ще има на интернационалните спортни събития като Азиатските игри.

Северът и Югът ще подхващат стъпки, за се свържат с пътна и жп инфраструктура, а съществуващата в двете страни ще се модернизира. Става въпрос за точки както в източната част на полуострова, по този начин и на запад сред Сеул и севернокорейския град Синуиджу в северозападната част на полуострова.

 Какво дадоха обещание да трансформират двете Кореи
© Handout, Reuters

Хуманитарни въпроси и разграничени фамилии

Северът и Югът ще опитат бързо да разрешат филантропични въпроси, появили се след разделянето на полуострова.

Ще бъде свикана среща на Междукорейския червен кръст, с цел да се решат въпроси като събирането на фамилии, разграничени от войната. Програмата за събиране е планувана за 15 май.

Военни въпроси

Северът и Югът се ангажират да спрат всички вероятни враждебни актове между тях - по земя, вода и въздух.

Демилитаризираната зона по общата граница, която над шест десетилетия е буферна меджу Кореите, към този момент ще се назовава " зона на мира ". Високоговорителите и пропагандните листовки ще бъдат препахнати.

Демаркационната линия, известна като " Северна ограничаваща линия " в Жълто море на запад от полуострова, би трябвало също да се трансформира в " зона на мира ", в която да няма инцидентни конфликти посред им.

Необходимо е да има чести работни срещи на равнище министри на защитата и чиновници. Първата ще е още през май.

Фотогалерия: Неочакваните крачки, оркестърът и борчето - по какъв начин Ким и Мун "свързаха " двете Кореи >

Мирът

Северът и Югът ще се придържат към Споразумение за възпиране от експанзия и няма да употребяват мощ едни против други по никакъв мотив. Ще последва поетапно раворъжаване, до момента в който Пхенян и Сеул построяват доверие между тях.

В тристранни (със Съединените щати) и четиристранни (със Съединени американски щати и Китай) ще бъде обсъждана опцията да се разгласи завършек на войната от 1950-1953 година и да бъде открито положение на дълготраен мир.

На Корейския полуостров не би трябвало да има нуклеарни оръжия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР