Историческото ни минало не може да бъде променено от конюнктурата

...
Историческото ни минало не може да бъде променено от конюнктурата
Коментари Харесай

Самуил Шивачев: Един себеуважаващ се народ няма да позволи на неговите национални празници да се противопоставят един на друг

Историческото ни минало не може да бъде променено от конюнктурата и подтекста на модерни събития. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " историкът и учител в Пловдивския университет гл. ас. доктор Самуил Шивачев.

" 138 години след Съединението още веднъж си приказваме, че би трябвало да се обединим, че би трябвало да имаме една национална цел и национална концепция. Аз не виждам по-голяма национална цел и концепция от това България да върви напред и да бъде добре. И в тази си цел това не би трябвало да бъде според от една или друга външнополитическа ориентировка. Нашите предшественици ясно демонстрираха преди 138 години, че те не се преценяват с никоя велика мощ, че те не се интересуват от никакви външнополитически конфигурации и ориентировка на който и да било. И 138 години по-късно мисля, че ние доста сме отстъпили от тези завещания ", разяснява историкът.

По думите му един себеуважаващ се народ няма да разреши на неговите национални празници да се опълчват един на различен: " Не знам за какво би трябвало да противопоставяме празниците си. Началото на нашата съвременна страна се поставя на 3 март по нов жанр, 19 февруари остарял жанр, 1878 година В разследване на този контракт, който е подписан тогава, стартира да действа нашата страна. Да, Берлинският конгрес разцепи България на пет елементи.

Затова имаме Деня на нашето обединяване, на нашето съединяване. Това е първата съществена задача, която си слагат нашите предци след Освобождението, при основаването на новата страна – първо да обединим двете елементи на България. И по тази причина мотото " Съединението прави силата “, както споделя Стамболов, " а силата прави независимостта “ – точно по тази причина имаме тази триада от празници – Деня на Освобождението, Деня на Съединението и Деня на Независимостта.

Не знам за какво би трябвало да противопоставяме, да издигаме или да си мислим, че един празник е по-маловажен от различен. Само да кажа, че в историята нямаме такива детайли, които на някои политици им се желае да вършат ", изясни доктор Самуил Шивачев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР