Историческият събор на православните свещеници в Киев създадоха Украинска църква,

...
Историческият събор на православните свещеници в Киев създадоха Украинска църква,
Коментари Харесай

Порошенко обяви създаването на автокефална православна църква в Украйна

Историческият събор на православните свещеници в Киев сътвориха Украинска черква, самостоятелна от Русия, разгласи украинският президент Петро Порошенко, предава БГНЕС.
Порошенко и патриарх Вартоломей сложиха началото за основаване на украинска черква Церемонията по подписването на съглашение за автокефалност се състоя в резиденцията на патриарха в Истанбул
„ Поздравявам всички със основаването на автокефална поместна православна черква на Украйна, учредена преди малко в храма „ Света София”. Този заветен ден ще влезе в историята като денят на основаването на обединена автокефална черква в Украйна. Ден на нашата дефинитивна самостоятелност от Русия, уточни Порошенко.
Снимка: EPA/Reuters
По-рано през днешния ден украински православни свещеници се събраха на исторически събор в Киев, с цел да основат нова национална черква – ход, жигосан като схизма от съветското духовенство.
Снимка: EPA/Reuters
Съборът се свика, откакто Вселенският патриарх Вартоломей I от Константинопол, духовният водач на всички православни християни по света, призна независимостта на Украинската черква от Москва.
Москва разгласи ерес в православния свят поради църковната самостоятелност на Украйна РПЦ чака вселенският патриарх да промени решението си
В знак на митинг Руската православна черква прекъсна връзките си с Константинопол. Освен това, от Руската православна черква изрекоха опасения, че всички нейни църкви в Украйна могат да бъдат конфискувани.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР