Историческият роман Тътени“ на писателя Цончо Родев ще бъде преиздаден.

...
Историческият роман Тътени“ на писателя Цончо Родев ще бъде преиздаден.
Коментари Харесай

Преиздават „Тътени“ на Цончо Родев

Историческият разказ „ Тътени “ на писателя Цончо Родев ще бъде преиздаден. Това стана ясно на постоянното съвещание на Управителния съвет на Общински фонд „ Култура “, който прегледа и разиска импортираните планове за финансиране от пролетната сесия. Преиздаването е предоставено на „ Фабер - принт “ ООД от Велико Търново. Идейният му план бе единомислещо утвърден за финансиране от членовете на Фонда. Предвиждат се хиляда копия на романа. Общата сума за целия развой по отпечатването им възлиза на 6600 лева Исканата сума от страна на подателя на плана е в размер на 4000 лева, останалите 2600 лева, ще бъдат допълнени със лични средства.

Цончо Родев завещава правата над творбите си на брачната половинка си Надежда Родева. След неговата кончина тя ги дава на Национална библиотека „ Свети свети Кирил и Методий “.

Община Сливен получи опция да преиздаде романа откакто най-голямата българска библиотека й преотстъпи авторските права за избран период, според подписан контракт.

„ Тътени “, дружно с романите „ Бурята “, „ И стана ден “ са част от историческа трилогия, отдадена на Сливен.

„ Това е историята на Възраждането, разказана през предишното на Сливен, освен това с огромна историческа меродавност “, съобщи кметът Стефан Радев. „ Не съществува различен град в страната, за който да е писан подобен епос. Целта на преиздаването е той да стигне до повече читатели, изключително измежду ученическата и младежка публика “, акцентира Радев.

Преиздаването на епоса е дълго премисляна концепция и упоритост на Общината. На среща предходната година със зам.директора на Националната библиотека Ваня Аврамова, бе разисквана концепцията. Тогава тя дефинира самодейността като възрожденско по духа си дело.

Цончо Родев е роден в Провадия през 1926 година Той е почетен жител на родния си град и Сливен. Носител е на премиите на Община Сливен „ Добри Чинтулов “ и „ Д-р Иван Селимински “. През 2006 година Общински съвет – Сливен го удостои с оценката „ За цивилен принос “.

Писателят е дарил 300 диапозитива нана Регионалната библиотека „ Сава Доброплодни “ - Сливен. Те съдържат фотоси на всички места в града, които създателят е посетил, а след това – описал в книгите си. Архивите на писателя бяха дарени през 2014 година от брачната половинка му на Народно читалище „ Зора “.

Авторът изследва историята на Града под Сините камъни в продължение на 18 години. Трите тома излизат в интервала от 1980 до 1998 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР