Историческият процес на Доналд Тръмп започва днес по същество в

...
Историческият процес на Доналд Тръмп започва днес по същество в
Коментари Харесай

АФП: В Сената на САЩ по същество започва процесът за отстраняване на Тръмп

Историческият развой на Доналд Тръмп стартира през днешния ден всъщност в Сената на Съединени американски щати, където се сблъскват два неотстъпчиви лагера: демократическата съпротива, която упорства за отстраняването от служба на президента на Съединени американски щати, и републиканското болшинство, което е решено да го оневини, по опция по бързата процедура.

Четири месеца след началото на украинската спекулация, която трови края на първия мандат на републиканеца, и по-малко от 10 месеца преди президентските избори, на които той има намерение да се бори за втори, стоте сенатори ще се съберат в 18 ч. по Гринуич (20 ч. българско време) под управлението на ръководителя на Върховния съд Джон Робъртс.

Задачата на тези сенатори, които в четвъртък поставиха клетва като правосъдни заседатели при формалното разкриване на процеса, е да дефинират дали Доналд Тръмп е отговорен в корист със служебно състояние и възпрепятстване работата на Конгреса, както гласи обвинителният акт, който беше признат през декември от Камарата на представителите.

Тържественият и сериозен темперамент на съвещанието е заздравен от обстоятелството, че това е едвам третият развой за премахване от служба на президент на Съединени американски щати след Андрю Джонсън през 1868 година и Бил Клинтън през 1999 година

Доналд Тръмп няма да участва на съвещанията на Сената и ще бъде представляван на тях от екип юристи. Когато стартират първите словесни дуели, той ще е произнесъл първата си тирада на Световния стопански конгрес в Давос, където в продължение на два дни ще се среща със международния политически и стопански хайлайф.

В центъра на абсурда е един телефонен диалог от юли, в който американският президент изиска от своя украински сътрудник Володимир Зеленски да проверява Джо Байдън - евентуалния си противник демократ на президентските избори през ноември.

Демократите, които имат болшинство в провелата следствието Камара на представителите, упрекват някогашния магнат в бранша на недвижимите парцели, че е упражнил шантаж върху Киев: започнете следствие или ще блокираме жизненоважна военна помощ.

" Не е направил нищо неприятно "

" Президентът не е направил нищо неприятно ", отвръщат юристите на Доналд Тръмп в 110 страници причини, импортирани през вчерашния ден в Сената.

Това е линията на отбраната на 73-годишния някогашен нюйоркски предприемач, който редува провокациите и обича да разрушава политическите порядки. От месеци той жигосва ставащото като " лов на вещици " и твърди, че телефонният му диалог е бил безупречен.

Неговите юристи споделят, че " подправеният развой е довел до рисково опорочаване на конституцията ", и считат, че обвиняванията, признати единствено с гласовете на демократи, не са наказуеми с импийчмънт, тъй като " не съдържат никакво закононарушение или престъпление ".

Юридическият екип на Белия дом, който нае няколко звезди от правосъдните зали като някогашния прокурор Кенет Стар, опитал се да в профил от служба Бил Клинтън при аферата Люински, прикани Сената неотложно да оневини 45-ия президент на Съединени американски щати.

Според демократите, които са натоварени с излагането на обвиняванията по време на процеса, Доналд Тръмп по този метод твърди, че " Сенатът не може да го в профил от служба, даже и отправените му обвинявания да бъдат потвърдени ".

" Тройна композиция от нарушавания на конституцията "

Конгресменът демократ Адам Шиф, който ще играе ролята на основен прокурор, в противен случай, счита да потвърди, че жителят на Белия дом " е направил тройна композиция от нарушавания на конституцията, които са наказуеми с импийчмънт: изискал е интервенция на непозната страна, изложил е на заплаха националната сигурност на Съединени американски щати и се е опитал да мами за идващите избори ".

" Той е най-лошият призрачен сън на бащите на конституцията ", съобщи Шиф през вчерашния ден.

В реалност оневиняването наподобява съвсем обезпечено на Доналд Тръмп с помощта на републиканското болшинство в Сената, което застана единно зад него. Колко дълго ще продължат дебатите оставя провесен въпрос.

Броени часове преди началото на дебатите най-голяма неизясненост има към това по какъв начин ще протече процесът, който прочее би трябвало да стартира с гласувания за установяване на процедурата.

Според членове на президентския лагер авторитетният водач на републиканското болшинство в Сената Мич Макконъл желае да наложи ускорено движение на дебатите, тъй като е решен да даде на Доналд Тръмп желаното от него бързо оневиняване, в идеалния случай в период от две седмици.

Съгласно препоръчаните нощес от Мич Макконъл правила той планува два дни по 12 часа за обвиняването и още толкоз за отбраната за излагане на причини, а по-късно 16 часа въпроси от сенаторите.

Според демократическата съпротива в Сената това е прекомерно малко и водачът й Чък Шумър дефинира ставащото като народен срам.

Едва след тази първа фаза Мич Макконъл има намерение да подложи на гласоподаване решаващия въпрос за очевидците.

Демократите упорстват четирима основни артисти от украинската спекулация да бъдат извикани да дадат показания. Сред тях са началникът на канцеларията на Белия дом Мик Мълвейни и някогашният консултант за националната сигурност Джон Болтън.

За тази цел обаче те би трябвало всеки веднъж да печелят гласоподаване, което се обрисува мъчно поради съотношението на силите в Сената, където републиканците имат 53 от 100 места. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР