Историческият музей в Чипровци е сред музеите, участващи в националната

...
Историческият музей в Чипровци е сред музеите, участващи в националната
Коментари Харесай

Чипровци показва експонати в национална археологическа изложба /снимки/

Историческият музей в Чипровци е измежду музеите, участващи в националната археологическа галерия " Българска археология 2023 ". В нея са включени откритите, реставрирани и експонирани елементи от фрески, открити при разкопките на Гушовския манастир. Започналите през 2023 година изследвания на обекта дават доста положителни резултати, свързани с архитектурата на манастирската църква и стенописите, сподели за археологът от чипровския музей Мирослав Марков:
" Много прекрасен откъс от стенописите има, непокътнат, с изображение на архангел Михаил, който в действителност е и патронът на черквата и също по този начин голям брой фрагменти с растителна, геометрична декорация, с букви и други фрагменти от разнообразни елементи от облекла на светци. И тези находки бяха показани в тази галерия. "
Проучването на Гушовския манастир ще продължи и през тази година.
" Резултатите към черквата не дадоха информация за некропола и би трябвало да бъде решен също и този теоретичен въпрос с съществуването му и надлежно с типовете погребения. "
Ще продължи работата и по изследването на останките на други здания, които са били част от манастирския комплекс, добави Мирослав Марков. 
Седемнадесетата национална галерия " Българска археология 2023 " беше открита в Централната зала на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките в София през вчерашния ден, 15 февруари, и ще бъде отворена за гости до 26 май. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР