Историческите украински обекти в Киев и Лвов са добавени към списъка на ООН за опасност

...
Големи исторически обекти в два украински града са застрашени от
Коментари Харесай

Големи исторически обекти в два украински града са застрашени от унищожение поради продължаващата война с Русия, според органът за наследство на ООН ЮНЕСКО.

Те включват емблематичната катедрала Света София в столицата Киев и средновековните сгради на градския манастир Киево-Печерска лавра сайт.

Историческият център в западния град Лвов също е поставен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство в опасност.

В изявление групата каза, че нейният Комитет за световно наследство е стигнал до заключението, че „оптималните условия вече не са изпълнени, за да се гарантира напълно защитата на изключителната универсална стойност на имущество и че е застрашено от потенциална опасност поради войната“.

"Изправени пред риск от директна атака, тези сайтове са уязвими и на ударните вълни, причинени от бомбардировките на двата града."

Те добавиха, че включването на обектите в списъка е напомняне на държавите-членки на ООН за тяхната отговорност да допринасят за защитата на обектите и също така ще „отвори вратата“ за по-нататъшни финансови и техническа помощ.

Няма удари по катедралата Света София в Киев и Русия увери ООН, че нейните въоръжени сили предприемат "необходимите предпазни мерки" предотврати повреда. Това се оспорва от Украйна.

Последните допълнения към списъка с опасности идват, след като украинският пристанищен град Одеса беше добавен през януари - почти година след като Русия изстреля своя пълномащабна инвазия в Украйна.

Одеса беше подложена на тежки бомбардировки от Русия през последните месеци след пропадането на сделка, позволяваща на Украйна да изнася зърното си за света през Черно море.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР