Историческите теми остават в комисиятаВ столицата на РСМ премиерът обяви,

...
Историческите теми остават в комисиятаВ столицата на РСМ премиерът обяви,
Коментари Харесай

Петков пуска самолет София-Скопие

Историческите тематики остават в комисията
В столицата на РСМ министър председателят разгласи, че ще упорства “македонските българи да бъдат включени в конституцията”

Политиците да спрат с празните заявления

“Инициираме самолетна линия София-Скопие още идващия месец.” Тази стратегическа цел разгласи в ефира на бТВ министър председателят Кирил Петков в изявление на запис, обещано в събота в Министерски съвет в навечерието на формалното му визитата му РСМ.

Два часа след изявлението на премиера, водачът на АБВ Румен Петков напомни в обществената мрежа, че създател на концепцията за самолетна линия е Нейчо Неев. Петков твърди, че били вложени големи старания, за убеждаването на Неев, че “пътят от центъра на София до летището е 40 мин., чакането за интернационален полет е 70-80 минути (в условия на сегашната конюнктура е много повече), полетът - 40 мин. и излизането от летището в Скопие - 30 минути. А пътят с лека кола е 3 часа и половина. Да не приказваме, че в случай че се построи автомагистралата, ще е по-малко от 2 часа.” Бившият транспортен министър Петър Мутафчийски напомни, че такава линия е била открита през 2007 година и спряна от превозвача през 2009 година заради липса на пасажери.

Кирил Петков изясни, че с изключение на самолетна линия в Скопие ще предложи “македонските българи да бъдат включени в конституцията”. “Болезнените тематики, историческите тематики би трябвало да оставим на комисията, дано тя да си свърши работата”, съобщи министър председателят.

“Ще кажа на македонците, че е време политиците да спрат с празните заявления. Искам да покажа, че хората, които се усещат мощни и схващат общия ни интерес би трябвало да са самодейни, това е повода аз да отида в Скопие, а да не очаквам тях”, сподели още Петков.

Нетърпението на Петков да отиде в РСМ е притеснително
Даниел Митов: Въздушната линия не взема решение нищо
Текат процеси, които не се афишират



Идеята за въздушна линия София-Скопие е наивна и не значи нищо. Тя взема решение ли въпроса с правата на българите в районен съд Македония? Решава ли въпроса с отворените исторически тематики сред двете страни?
Това разяснява за “Труд” някогашният външен министър Даниел Митов, зам. ръководител на ГЕРБ.

Според него нетърпението на премиера Кирил Петков да отиде в Скопие е притеснително. Очевидно текат процеси, които не се афишират, изцяло допустимо е това да изиграе неприятна смешка на държавното управление на Кирил Петков, счита Митов.

Според него концепцията, че единствено икономическата съгласуваност ще реши политическите проблеми сред България и Република Северна Македония, е илюзорна.

От Скопие научихме, че се готви междуправителствено съвещание към края на януари. От страна на българското държавно управление реакцията беше, че надали не Министерски съвет не знае за такова съвещание, счита някогашният външен министър в кабинета “Борисов” 2.

Какво ще завоюват българите, в случай че бъдат записани като държавотворен народ в македонската конституция? Това е доста хубаво, само че ще бъде мъчно и евентуално ще изискат взаимност. Това няма по какъв начин да се случи по Конституция у нас, безапелационен е Даниел Митов.
Евродепутатът Ангел Джамбазки: Най-належащо е министър председателят да не върви в Скопие
С каква цел ще е в РСМ



Най-належащо в връзките България-РСМ сега е министър-председателят ни да не върви в Скопие на 18 януари. Не виждам никаква причина, откакто годишнината към този момент мина - тя беше на 15 януари, ние бяхме в Скопие, на датата на която сме признали тази самостоятелност.

Не виждам причина министър-председателят да върви на крайници в Скопие. С какъв мандат ще бъде там и с каква цел?

Заявените планове да се пусне самолетна линия са прелестни, в случай че Петков беше чиновник на спедиторска компания. Дали ще има самолетна линия сред София и Скопие, сред София и Битоля няма отношение към нарушаването на човешките права и продължаващия тормоз над македонските българи - над македонските жители с българско национално съзнание. Директният ми въпрос към министър-председателя е: Смята ли той, че може да замени фрапантно нарушаване на човешките права за самолетна линия? Не е неприятно да попита своите ментори в US посолството и в канадското държавно управление по какъв начин гледат на концепцията за сходна замяна - те са доста гласни във връзка с човешките права.

По отношение на вписването на българската общественост в конституцията на РСМ това е наложително, само че незадоволително изискване за началото на договаряния. След като държавното управление в РСМ признае правата и свободите на всички македонски жители с българско национално съзнание, откакто бъде спрян езикът на омразата и бъдат изменени учебниците по история, откакто бъдат възобновени опустошение монументи, тогава би трябвало да написа българска общественост в конституцията.

Заради ветото на договарянията
Със наказания плаши страната ни сенатор Клаудия Тени


“Не съм сигурна дали глобите сега са подобаващи, само че те биха могли да бъдат”, разяснява Тени.

Налагането на наказания на България поради наложеното от нея несъгласие върху започването на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз е вероятен вид, изключително в случай че София не промени позицията си.

Това съобщи в изявление за македонската редакция на “Гласът на Америка” републиканският конгресмен Клаудия Тени.

Преди към два месеца тя и 12 други конгресмени изпратиха на посланика ни в Съединени американски щати Тихомир Стойчев писмо, с което приканват да бъдат отстранени пречките пред еврочленството на Скопие.

По думите є дипломатът по този начин и не е дал отговор, което демонстрира пренебрежение към Конгреса.

В изявлението Тени разяснява и тематиката с нерегистрираната у нас партия ОМО “Илинден”, която се афишира за политически представител на македонското малцинство: “Не утвърждаваме държанието на българското държавно управление и считаме, че то би трябвало да понесе своята отговорност. Важно е то да се погрижи за това всички малцинства да бъдат третирани уважително”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР