Историческите оръжия на дружество „Традиция”, които бяха иззети за експертиза

...
Историческите оръжия на дружество „Традиция”, които бяха иззети за експертиза
Коментари Харесай

Връщат иззетите оръжия на дружество „Традиция”

Историческите оръжия на сдружение „ Традиция”, които бяха конфискувани за експертиза от ГДБОП, ще бъдат върнати в най-кратки периоди.

Това се схванаха Министерство на вътрешните работи, прокуратурата и сдружението след среща при основния прокурор.

Бойният боеприпас беше конфискуван при взаимна акция на службите ни с Европол за трафик на културни полезности.

56 остарели оръжия и над 900 единици муниции бяха конфискувани от 7 души от управата на сдружение " Традиция " при координираната акция с Европол в цялата страна под името „ Пандора”. Мярката провокира неразбиране у членовете на родолюбивата организация и митинг в Деня на будителите.

„ Иззети са оръжия за експертизи дали попадат в обсега на изчезнали музейни сбирки или се съхраняват непозволено, само че няма установено осъществено престъпление”, разкри вътрешният министър Младен Маринов.

Прокуратурата дружно с Министерство на вътрешните работи реши да редуцира периода за експертизата на оръжията и да ги върне на притежателите.

„ Нашите институции поддържат сдружение „ Традиция” като родолюбива, патриотична организация, чиято активност може да заслужава единствено поддръжка и уважение”, сподели основният прокурор Сотир Цацаров.

Дружество „ Традиция " близо 30 години развива родолюбива активност с възстановки на значими исторически събития в България. Използват исторически оръжия, които не подлежат на регистрация по закон, тъй като са създадени преди 1900 година

„ Не сме нарушители, хората ни го потвърдиха и споделиха, че доста държат на активността ни и сме задоволени от срещата”, съобщи ръководителят на сдружение „ Традиция” Огнян Маринов.

До седмица оръжията би трябвало да бъдат върнати назад на притежателите им.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР