Исторически успех за космическата наука отчете НАСА. Агенцията разпространи новината,

...
Исторически успех за космическата наука отчете НАСА. Агенцията разпространи новината,
Коментари Харесай

НАСА успя: Отклони астероида Диморфос

Исторически триумф за галактическата просвета регистрира НАСА. Агенцията популяризира новината, че за първи път в историята на проучването на космоса е осъществено отклонение на метеорит.

Това се случи откакто от организацията изпратиха към астероида Диморфос сонда, носеща името ДАРТ (Тест за пренасочване на двоен метеорит - Double Asteroid Redirection Test).

Пътуването на ДАРТ към метеорита Диморфос продължи 10 месеца, а следеният удар се случи на 27 септември. Телескоп в Чили снима фрагменти, на които се вижда по какъв начин зад метеорита се е образувала опашка като на комета, дълга хиляди километри.

Още тогава учените обявиха, че е належащо време, с цел да се потвърди, че ударът се е случил както е било планувано. Потвърждението идва през днешния ден, откакто в продължение на 2 седмици те са следили и измервали пътя на метеорита и са открили несъмнено, че неговото придвижване е променено.

Пробивът, осъществен с този следен конфликт, е голям. Това на процедура значи, че може да има бъдеща система за отбрана на Земята от рискови обекти.

Медиите прецизират, цитирайки учените от НАСА, че сходна концепция би била сполучлива в случай че се реагира рано и в случай че обектите не са огромни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР