Исторически удар. Така археологът Жени Танкова и епиграфът Николай Шаранков

...
Исторически удар. Така археологът Жени Танкова и епиграфът Николай Шаранков
Коментари Харесай

Откриха гигантски надпис на мистично Дионисово сдружение от III век на Епископската базилика

Исторически удар. Така археологът Жени Танкова и епиграфът Николай Шаранков дефинираха последното сензационно изобретение на Епископската базилика. При обръщането си, една от мраморните плочи от пода в атриума на гигантския раннохристиянски храм разкри непредвиден надпис, който е бил част от по-ранната постройка там, а в следствие е бил преизползван. Огромното посланието на старогръцки е издялано напълно върху каменната стела (паметник с надпис и релеф) почти 100 години преди построяването на Епископската базилика. Което удостоверява теорията, че предшествалата храма сграда е била обвързвана с императорския фетиш. Под посланието седят имената на 44 члена на религиозното съдружие Дионис, а изработването му е във връзка оцеляването им при готското настъпление през 251 година, което съвсем унищожава града. Надписът е в чест на Дионис, наименуван тук за първи път Тракийския Предводител. Членовете на мистичната организация го посвещават и на императорите Варелиан и Галиен.



„ Открихме го в атриума на Базиликата, извърнат откъм опаката му страна. Бил е употребен като настилка при построяването на раннохристиянския храм ", изясни пред Под тепето на място през днешния ден ръководителят на разкопките на Базиликата арх. Жени Танкова. Тя и екипът й следят консервационно- реставрационните работи, които вървят на обекта, и оглеждат всички мраморни плочи, които се подвигат там. Вчера, сега, в който повдигали въпросния мраморен блок от пода в атриума, Жени Танкова вижда, че в единия си край той приключва с украса. Веднага разбрали, че става въпрос за стела. Посланието на старогръцки е разчетено през вчерашния ден вечерта от епиграфът Николай Шаранков.

„ Този надпис е трети от по-ранната постройка тук. Той не я датира в акуратност, а просто е положен тук сега след готското настъпление от 251 година Надписът безусловно гласи: „ За успеха, здравето и безконечното просъществуване на императорите Публий Лициний Валериан и Галиен Августин и за целия им дом, за свещения сенат и римския народ и за съвета и националното заседание на Филипопол- на Тракийския Предводител Дионис посветиха оживелите мисти, когато лидер на мистериите и доживотен сановник беше Аврелий Мукианид, наследник на Мукиан ". Следва издълбан в мрамора лист с имената на всички 44 члена на мистичното общество, доста от които са упоменати с длъжностите, които са заемали ", разкри Жени Танкова.

Николай Шаранков пък мъчно скриваше вълнението си от последната находка на обекта през днешния ден.

„ Нямаме друго Дионисово съдружие с толкоз комплицирана организация, съдейки по длъжностите. Явно тук е било някакво доста значимо място, където императорските фенове са си слагали описи с имената. Става въпрос за лист на религиозното съдружие Дионис. Но това, което е по-интересно, че от времето на Галиен, по-точно Валериан и Галиен, подписалите се тук пишат, че са се избавили от готското настъпление. Шрифтът е еднакъв с един надпис в чест на император Галиен в Археологическия музей. Посвещението е за Повелителя на Тракия Дионис, като забавното е, че не загатват недодялан шеф, защото по това време евентуално обстановката в Тракия е била много комплицирана. В това мистично съдружие има забавни длъжности, очевидно обвързвано и с императорския фетиш. Находката е изключителна и с това, че от този интервал на процедура нямаме никакви надписи. Само този за Галиен в музея и един за пълководеца му Марциан, който в този момент е експониран до стадиона ", описа епиграфът Николай Шаранков.

Точната датировка ще е ясна след месец, само че щом се приказва за Галериан и Валериан и щом става въпрос за оживели от готското настъпление, очевидно надписът е направен е при започване на ръководството на императорите- 253 година Това е следващо удостоверение на отколешна концепция на археолозите и Шаранков, че под Базиликата е имало нещо, обвързвано с императорския фетиш. В описът с имена да вземем за пример се среща рядката служба „ сабостофор " - този, който носи изображението на императора. Мъжете с тази служба в листата са двама, може би поради двамата императори.

„ Този надпис дава доста богата информация. Това без подозрение е един от най-интересните надписи, откривани в Пловдив. На първо място тъй като е подложен от хора, които са се избавили от огромното готско настъпление в средата на трети век и те след оцеляването си, 253-254 година, за признателност за спасението си издигат този лист на оживелите членове на религиозното съдружие в чест на Дионис, наименуван тук за първи път Тракийския Предводител. Те го посвещават на императорите Варелиан и Галиен, чийто имена по-късно са изтрити. Това е лист на съдружие за осъществяване на мистерии в чест на Дионис. Това, което е забавно, е че са изброени и длъжностите на членовете в организацията, а те са доста разнородни. Има няколко ръководители на мистериите, разнообразни типове жреци, хора които имат обвързване да носят характерни свещени предмети. Виждаме една доста комплицирана конструкция на това съдружие, каквато нямаме в други надписи. Това занапред ще би трябвало да се изследва ", съобщи Шаранков.

Той добавя, че в листата се откриват и по този начин наречените „ курети ", които танцуват с военни доспехи. Има също името на техния лидер, който върви с дрянова пръчка.Този надпис може да възвърне значително съществото на тракийските мистерии.



„ От тази ера, след готското настъпление, ние съвсем нямаме надпис. Досега имахме общо два надписа от Филипопол от цялата втора половина на трети век. Този е третият, максимален и важен, с най-вече информация. Вероятно хората, които са били членове на това съдружие, значително са преселници от Мала Азия. Те поначало са склонни към подобен вид паметни организации. Тук излагат имената си първо да покажат, че са се избавили от нашествието на готите, при което е починало или пленено съвсем цялото население на града. Те очевидно отдават спасението си на това, че са били членове на това религиозно общество, поради което благодарят на Дионис. Те издигат паметника и с молба богът да се грижи за новите императори, така в интервала, до момента в който тук се случват готските нашествия, в цялата империя има рецесия, а императори се сменят непрекъснато. Едва когато идват Валериан и Галиен, които са татко и наследник, империята съумява да се стабилизира за един интервал от 15 години. Този надпис е израз на вярата на тези хора, че ще могат да възстановят живота си. И това да се направи подобен голям и хубав надпис е едно огромно изпитание, защото градът е бил изцяло опустошен, а множеството хора са били избити. Тези хора са вложили всичко благодарение на бога и новите императори да възстановят живота си ", добави Николай Шаранков.

В надписа не се загатва шефа а провинция Тракия, а единствено императорите като някаква единствена вяра за членовете на мистичната организация. Те са считали са, че техният господ Дионис, който е лидер на Тракия, ще ги води към по-добро бъдеще.

„ Досега намирахме единствено заличаванията от готското настъпление, след което не остава нищо, само че тук за пръв път виждаме вяра. Представете си тази стела върху един опустошен град, където хората няма къде да живеят, да се издигне тържествено, като знак на възобновяване на града. Като знак на бъдещето ", обрисува античната картинка Николай Шаранков.

Източник Под тепето

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР