Исторически рекорд в света на алпинизма отбелязаха норвежката Кристин Харила

...
Исторически рекорд в света на алпинизма отбелязаха норвежката Кристин Харила
Коментари Харесай

Исторически рекорд: Кристин Харила изкачи 14-те осемхилядници за 92 дни, надминавайки предишния рекорд на Нирмал Пурджа

Исторически връх в света на алпинизма означиха норвежката Кристин Харила и Тенджен Шерпа „ Лама “. Тази заран те доближиха върха на К2 – последния от сбирката „ Хималайска корона “.

С това си достижение Кристин Харила и Тенджен Шерпа, подкрепени от най-големия екип от шерпи в целия им план, станаха най-бързо изкачилите всички 14 осемхилядници единствено за 92 дни.  
                             

Върхът е бил изкачен при извънредно тежки условия. Пред най-големи компликации се е озовал екипът, който фиксира въжетата. Хората от него са работели през цялата нощ и са се справили с доста тежък сняг, както и с естествената заплаха от него – лавини, оповестява Explorersweb.

По-рано Харила си бе сложила сложната задача да изкачи 14-те осемхилядници тъкмо за три месеца, което значи, че е пропуснала периода единствено с един ден. 
                             

Интересното е, че Кристин към този момент се опита да събере влиятелната сбирка още предходната година. А това на процедура я прави първия планинар, изкачил общо 26 осемхилядници за по-малко от две години.

Българката от Петрич – 37-годишната Силвия Аздреева, също е на път да нападна втория по височина връх на планината К2 (8611), само че неприятно време е забавило екипа ѝ в първия ден от щурма на върха, което е принудило Силвия да остане през вчерашния ден на лагер 3, намиращ се на 7350 м в планината Каракорум. 
                             

Тимът е бил подготвен за нанагорнище на върха през вчерашния ден вечерта, само че към този момент няма информация за експедицията на Elite Exped, в която е българката. 

 



 

Ако опитът на Аздреева бъде сполучлив, тя ще стане едвам третият наш съотечественик, изкачил К2. Пръв на върха стъпи Боян Петров на 31 юли 2014 година През 2019 година това стори и Стефан Стефанов. Други двама българи – Петър Унжиев и Атанас Скатов, починаха по скатовете на К2 при опити за нанагорнище.

Пожелаваме триумф на нашето момиче по пътя към рисковия връх!

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР