Исторически ние знаем какви съседи имаме и какво може да

...
Исторически ние знаем какви съседи имаме и какво може да
Коментари Харесай

Борисов и Орбан: Фокусът да е върху охраната, не върху релокацията на мигранти

Исторически ние знаем какви съседи имаме и какво може да се случи при недалновидни политики. С Турция би трябвало да поддържаме добросъседски отношение. Споразумението с Турция е в интерес на всички европейски страни. България е най-надеждната граница на Европейски Съюз. Това сподели министър председателят Бойко Борисов след среща с унгарския му сътрудник Виктор Орбан в резиденция Бояна.

За Шенген всички знаем, че сме изпълнили нужните критерии, съобщи Борисов. Първото, което предлагаме ние е 100 % надеждна защита на външната граница на Европейски Съюз. Центровете за сигурност, така наречен хот спотове би трябвало да са покрай споровете – с цел да могат хората, да се върнат след привършване на войната, подсети към този момент обсъжданата преди време теза с унгарския му сътрудник. Той благодари за гласуваните 160 млн. за България, съобщи БГНЕС.

От своя страна Виктор Орбан съобщи: " България заслужава самопризнание, тъй като охранява границите си, границите на Европейски Съюз и тези на Унгария. За миграцията значимото е, че на масата на Европейски Съюз е едно ново предложение. Това предложение по този метод и в тази форма не е положително. Релокацията стои в центъра на това предложение. Унгарската конституция е ясна, че кой да обитава в Унгария, взема решение единствено Унгария. Някои си мислят, че на запад от Унгария миграцията е положително нещо и неизбежно. Според нас не е по този начин, съгласно нас миграцията е рискова за нашия живот и европейската християнска просвета, и ние ще изработим наше предложение за трансформация, цялостен пакет с оферти, които Унгария е формирала, добави Орбан.

Европейски Съюз би трябвало да слага в центъра на политиката си защитата на границите, а не релокацията. Няма смисъл да се приказва за релокация, до момента в който не подсигуряваме защитата по границите и по въздуха ", добави той.

" Когато е несъмнено, че външните граници се пазят 100 % добре, когато границите са надеждни, когато се греда хуманно на хората, които са в тези центрове, тогава може да се гледа на противоположната локация. Говорили сме какво би станало, в случай че дойдат милиони в България, Унгария или Гърция. Това е извънредно, по тази причина ще разгледаме деликатно документа, който предложи Орбан, ще го предложим на вътрешните министри ", сподели Борисов по предлагането на Орбан да се обърне повече внимание на защитата на границите, а не на релокацията. „ Охрана, хот спотове и съглашения със съседите - тогава всичко ще върви по-гладко “, акцентира българският министър председател.

За Западните Балкани той акцентира какъв брой значими са транспортните коридори, в това число и за Енгария. „ До този миг срещам поддръжка от огромните и съм убеден, че с едно хибридно финансиране и с европейски банки, имаме среща и с китайския министър председател, та в случай че някъде не доближат пари, можем да реализираме и някой различен модел “, заключи Борисов.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР