Исторически музейул. Лермонтов N310 коментара за Исторически музейНа 5 февруари

...
Исторически музейул. Лермонтов N310 коментара за Исторически музейНа 5 февруари
Коментари Харесай

Музеят ще се включи в честванията на 141 години от Освобождението на Бургас

Исторически музейул. " Лермонтов " N31

0 коментара за Исторически музей На 5 февруари (вторник) от 17.30 ч. в изложбената зала на Историческия музей на ул. Лермонтов 31 ще бъде показан сборникът с отчети от научната конференция " Българските бежанци в Бургас и района 1878 – 1944 година “ Той е резултат от извършения в края на 2017 година народен конгрес, който си сложи за цел да продължи и разшири развиването на тематиката за българските бежанците. Това е едно от централните посоки в проучванията на експертите от Бургаския музей през последните години в партньорство с Община Бургас, Регионална библиотека " Пейо Яворов “, Дирекция " Регионален държавен списък “- Бургас, Университет " Проф. доктор Асен Златаров “, Тракийски теоретичен институт – София и неправителствени организации. Върху 477 страници са отпечатани 30 научни отчета с включени текстове, фотоси, диаграми, таблици, електронни адреси на създателите, което го прави освен приносно към историята на Бургас и района, само че и функционално за прилагане. Водещи на събитието ще бъдат проф. дин Светлозар Елдъров от Институт по българистика с център по тракология при Българска академия на науките и историкът Стоян Райчевски, които бяха и научни ръководители на конференцията.

На самия 6 февруари (сряда), от 12.00 часа в Историческия музей (ул. Лермонтов 31) ще бъде открита изложбата " 60 години Парк-музей Шипка “.

Гостуващата галерия от Национален парк " Шипка “ показва историята му посредством фотографии и фотокопия на истински документи. Директорът на парк-музея Чавдар Ангелов ще опише за превръщането на тогавашното полесражение в исторически резерват, за строителството на емблематичния " Паметник на свободата “ и основаването, оформлението и построяването на парка, почнало през 1956 година На мястото за къс период са осъществени колосални строителни действия - възобновени са бойните позиции и батареи, на историческите места по цялото полесражение са сложени плочи с възпоменателни надписи. Построено е монументално стълбище с 894 стъпала, водещо към паметника на свободата. Проектът е на проф. Михаил Кац, допълнен по-късно от Любен Димитров и Мара Георгиева. Едва през 1991 година е сбъднат цялостният план на първичния план на " Паметника на свободата “, като по всичките му етажи е ситуирана тематична експозиция. Изложбата ще остане в Бургас до месец април т.г.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР