Исторически момент за къщата музей на Пейо Яворов. От днес

...
Исторически момент за къщата музей на Пейо Яворов. От днес
Коментари Харесай

Къщата музей на Яворов вече е собственост на Столичната община

Исторически миг за къщата музей на Пейо Яворов. От през днешния ден домът на поета публично е благосъстоятелност на Столичната община. Заместник-кметът Тодор Чобанов одобри документите на парцела от частен правосъден реализатор, месец откакто беше платен на търг за близо 1 300 000 лв.. Следващата година следва подсилване и ремонт на емблематичната постройка.

Яворов и Лора живеят в къщата на ул. " Г. С. Раковски " едвам година. Поетът я напуща след гибелта на своята обичана през 1913 година 50 години ще минат, до момента в който бъде оповестена за музей и още 30 от този миг, с цел да се окаже частна благосъстоятелност.

Продажби, заеми, съсипия и затваряне за гости бележат историята на къщата след 1993 година Днес обаче отгръщаме нова страница за дома, който от дълго време е знак за България.
Тодор Чобанов, заместник-кмет на София: И сме извънредно щастливи, че на днешния ден я одобряваме дефинитивно като наша благосъстоятелност. Ние нямаме никакви отговорности и задължения, тъй че ние поемаме обекта в положение, което ни разрешава като пълновръстен притежател да го реставрираме оттук насетне. Васил Панчев, предходен притежател: Това което искахме, го постигнахме. Къщата към този момент е там, където би трябвало да бъде ѝ е мястото.
Козметичният ремонт преди 2 години върна част от хубостта на къщата, само че е належащо и подсилване на постройката.

Още в средата на 80-те цепнатина в стената разделя портрета на Яворов от този на Лора. Освен знак на тяхната трагична орис тя е знак и за градивните проблеми на къщата, които през идната година би трябвало да бъдат отстранени.

500 000 лева са нужни за осъществяването на към този момент утвърждения план.

Тодор Чобанов, заместник-кмет на София: И на третия и на първия етаж ще има спомагателни пространства. Атанас Капралов, шеф на Националния книжовен музей: Яворов е бил с изключение на стихотворец и бунтовник. Тук има доста оръжие. Тук има доста негови атрибути, които ние пазим и които се надявам, че ще получат опция да бъдат изложени при идващия ремонт.
Националният книжовен музей ще продължи да стопанисва къщата музей на Пейо Яворов. Празничният мотив беше маркиран с литературно четене пред дома на поета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР