Исторически изборни резултати за полската опозиция, която може да сложи

...
Исторически изборни резултати за полската опозиция, която може да сложи
Коментари Харесай

Исторически резултат: Опозицията в Полша с шанс за правителство

Исторически изборни резултати за полската съпротива, която може да постави завършек на 8-годишното ръководство на " Право и правдивост ".

След вчерашния парламентарен избор консерваторите на Ярослав Качински са първа политическа мощ с 36,6%, само че губят болшинство, демонстрират екзит половете.

Опозиционната " Гражданска коалиция ", отпред с някогашния ръководител на Европейския съвет Доналд Туск, е втора с 31%. С поддръжката на другите две опозиционни партии, които също влизат в новия парламент - десноцентристкият „ Трети път " и „ Нова левица ", Туск има шансове да образува държавно управление и да се завърне като министър председател.

Вотът мина при рекордна изборна интензивност от близо 73% - най-високата от рухването на комунизма през 1989 година



Приповдигната атмосфера в лагера на опозицията и прочувствени първи думи на Доналд Туск след съобщаването на резултатите от екзитпола.

" Аз съм политик и състезател от доста години. Никога в живота си не съм бил толкоз благополучен, че съм на второ място. Полша завоюва. Демокрацията победи. Отстранихме ги от власт. Само преди няколко месеца не бяхме сигурни. Днес към този момент можем да кажем, че това е краят на неприятните времена. Краят на ръководството на " Право и правдивост ", сподели Доналд Туск.

Радостни възгласи имаше и в лагера на ръководещите, които също оповестиха победа.

" Това е четвърта победа в историята на нашата партия, четвърта победа!Разбира се към момента стои въпросът дали този триумф ще се трансформира в идващ мандат за ръководещата партия. На власт или в съпротива няма да позволим Полша да бъде предадена “, съобщи Ярослав Качински, водач на " Право и правдивост ".



Снимки: БГНЕС и Българска национална телевизия

Парламентарните избори се организираха при рекордна интензивност. Дълги опашки се извиваха до последно пред секциите. Около 600 000 поляци се записаха да гласоподават и в над 400 секции в чужбина.

Анна Зиелинска е родена в Полша, само че живее във Франция. Беше член на секционна комисия в Париж. Специално за Българска национална телевизия описа за атмосферата там.

" В моята секция доминираха традиционалистите и завоюва ръководещата партия. Атмосферата беше много напрегната, само че желая да подчертая, че наличието на наблюдаващи имаше голямо въздействие върху метода, по който протече вота и преброяването ", споделя тя.

Зиелинска, която е анализатор и учител по политически науки в Университета Лорен, дефинира резултатите, като приятна, само че разумна изненада.

" Гневът подтикна поляците всеобщо да гласоподават - очевидци сме на рекордна изборна интензивност в модерната история на Полша. Гняв против корупцията, отслабването на демокрацията, подкопаването на върховенството на закона, покровителството. Надявахме се на тези резултати, само че сме прелестно сюрпризирани от интензивността на хората ", добавя тя.



Възможно е консерваторите да се опитат да сформират държавно управление на малцинството, само че опозиционните обединения дружно имат задоволително гласове, с цел да сложат завършек на ръководството на " Право и правдивост ". Тези избори са определяни от анализаторите като основни външната политика на Полша.

" Оформи се либерален блок, който може да сформира държавно управление и да се опита да заличи вредите, нанесени от предходното ръководство. Очевидно е, че проукраинската политика ще бъде продължена от новото държавно управление. Но то ще се дистанцира от предходния кабинет с очебийно проевропейска политика. По отношение на обстановката в Близкия Изток е прекомерно рано да се предвижда. Международните институции са тези, които поддържат контакт с Израел - страната е изправена пред кървава покруса, напомняща случилото се на територията на окупирана Полша през 40-те ", счита Анна Зиелинска, анализатор и учител в Университета Лорен.

Паралелно с парламентарния избор се организира и референдум с въпроси като този за миграцията, които се очакваше да активизират електората на " Право и правдивост ". Недостатъчната изборна интензивност при допитването, обаче, прави резултатите невалидни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР