Историческата среща на върха Европейски съюз - Западни Балкани ще

...
Историческата среща на върха Европейски съюз - Западни Балкани ще
Коментари Харесай

На Спасовден в София ще се случи нещо невиждано – градът е под блокада, напрежението расте

Историческата среща на върха " Европейски съюз - Западни Балкани " ще се организира през днешния ден в София. За първи път от 15 години евролидерите ще се срещнат още веднъж с сътрудниците им от Западните Балкани, с цел да обсъдят съответните стъпки за евроинтеграцията на района. Очаква се форумът да завърши с приемането на " пътната карта от София ", а заключителната декларация да бъде подписана от всичките 28 страни-членки на Евросъюза и от 6-те страни от Западните Балкани.

Форумът, който събира в София европейският хайлайф и водачите от балканските страни, се считат за куминационната точка в границите на Българското европредседателство, а провеждането му е исторически триумф след последната среща в този формат в Солун през 2003 година.

В срещата ще вземат участие всички държавни или държавни ръководители на страните от Евросъюза, като се изключи Испания, която ще бъде показана от непрекъснатия си представител в Брюксел, откакто министър председателят Мариано Рахой отпътува след неофициалната вечеря нощес.

След тежки дипломатически старания поради противоречивото присъединяване на Косово, въпреки всичко бе реализиран компромис по декларацията от София, която ще бъде ориентирана към шест страни от Западните Балкани по линия на енергийната, цифровата и транспортната съгласуваност.

„ Тук са и Световната банка, и Европейската банка за възобновяване и развиване, Европейската капиталова банка - шефовете им, с цел да могат отсам към този момент да си тръгнат с ясна картина кое по какъв начин ще се финансира “, разгласи министър председателят Бойко Борисов.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще взе участие в срещата на високо ниво Европейски съюз – Западни Балкани. Това оповестиха от Представителство на Европейска комисия в България. Днес ръководителят Юнкер ще взе участие в взаимната конференция с министър-председателя Бойко Борисов и ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск в Националния замък на културата.

Комисар Мария Габриел ще участва в НДК на подписването на Изявление за поддръжка за Цифрова стратегия за Западните Балкани, което е по нейна самодейност. След това Мария Габриел ще се включи дружно с премиeра Бойко Борисов и Върховния представител Федерика Могерини в стратегически разговор за Западните Балкани проведен от Световния стопански конгрес.

В рамките на срещата на върха Европейски съюз - Западни балкани ще се проведат и редица неофициални двустранни срещи. Атина и Скопие ще обсъдят разногласието за името на някогашната югорепублика. Не е ясно обаче дали ще има диалози и сред Белград и Прищина.

Срещата на върха в София през днешния ден ще бъде придружена с изключение на от изключителни ограничения за сигурност и обсада в елементи от града, и от митинг на превозвачите против по този начин наречения закон „ Макрон”. Те са избрали днешния ден поради срещата на върха на Европейски Съюз, само че и тъй като през днешния ден е Спасовден - ден на водача.

Той вкарва ограничавания за почивките и заплащането на интернационалните водачи.

Министерството на превоза към този момент е изготвило компромисни текстове, съгласно които се предлага връщането в страната на избран интервал от време да не е обвързване, а право на водача.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР