Историческата среща между Доналд Туск, Жан Клод Юнкер, Реджеп Ердоган

...
Историческата среща между Доналд Туск, Жан Клод Юнкер, Реджеп Ердоган
Коментари Харесай

Историческата среща ЕС-Турция във Варна постигна целта си

Историческата среща сред Доналд Туск, Жан Клод Юнкер, Реджеп Ердоган и от Бойко Борисов завърши с реализирани цели. Резултатът от нея е стопляне на връзките сред Турция и Европейски Съюз.

Двете договарящи страни се схванаха да продължат договарянията за участие на Турция в Европейски Съюз, като всяка от страните ще показа проблемите и въпросите, които я безпокоят.

Ето кои са целите на двете страни: За Европейски Съюз преди всичко е Турция позволи разногласията си с Кипър и Гърция. А за Турция е значимо Северен Кипър да има достъп до изследванията за естествени запаси в Егейско море.

По главната тематика - мигрантския напън, Европа даде обещание да доплати на Турция 3-те милиарда евро, поради които Анкара задържа мигрантите на своя територия. Освен това и да контракти идващия транш от 3 милиарда евро.

Бяха сложени и периоди за разрешаване на няколко въпроса – да вземем за пример за разрешаването на така наречен отворени въпроси сред България и Русия. За тях ще се състои още една среща, като може би тя ще бъде до края на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.Юнкер сложи и период за решаването на въпроса с двамата гръцки офицери, арестувани от турските управляващи. Като въпросът би трябвало да бъде решен до началото православния Великден.

Иначе Юнкер се ангажира персонално с продължаването на разговора с Турция.

Премиерът Бойко Борисов пък увери, че на масата е сложил и значими за България въпроси.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР