Историческата комисия между България и Северна Македония да бъде замразена

...
Историческата комисия между България и Северна Македония да бъде замразена
Коментари Харесай

Гоце Делчев е непреодолимият въпрос в съвместната историческа комисия на България и РСМ

Историческата комисия сред България и Северна Македония да бъде замразена за две години, в случай че пречи на напредъка сред двете страни по други въпроси. Това предложи съпредседателят ѝ от македонска страна проф. Драги Георгиев.

От българското външно министерство обаче считат, че срещите би трябвало да продължат. Утре Теодора Генчовска ще бъде в Скопие за взаимно честване 150 години от рождението на Гоце Делчев, до момента в който македонските външен министър и министър председател са в Брюксел. Очаква се от македонска страна да участва културният министър.

Българската страна постоянно е упорствала за чести срещи, обясниха историците от София.

" Доста от дълго време те имат една такава позиция - в случай че може, по-рядко да се срещаме и в действителност ние сме, от наша страна, тези, които настояваме да имаме повече срещи ", изясни проф. Даниел Вачков, член на взаимната историческа комисия.



Съвместното честване на Гоце Делчев на следващия ден в Скопие не е контрактувано в Комисията, изясни проф. Драги Георгиев. Двете страни от две години работят по текст за Делчев, който да предложат на държавните управления, само че без триумф.

Самите историци в Скопие не желаят общи празнувания, в това число за Гоце Делчев, тъй като не могат да обяснят като какъв ще го честваме - българин или македонец, сподели проф. Вачков.

" И в случай че се празнува като македонец, да извадят доказателствата от неговите кореспонденции, от неговите трудове и да потвърдят, че, ето, да, ние ще го честваме, само че не като българин. Но това изисква да се покажат доста безапелационни исторически причини, които просто нямат такива и те го знаят. И по тази причина се заобикалят честванията на обща история ", сподели той.



Именно делото и личността на Гоце Делчев са неизпълним въпрос на противоречие в Комисията. Гоце Делчев е трансфорат в главен народен мит в Северна Македония. Историците и историографията там настояват, че той е македонец, пренебрегвайки историческите извори и даже писмото на Делчев, в което той ясно се самоопределя като българин преди повече от 100 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР