Историческата и духовна столица Велико Търново бе домакин на военния

...
Историческата и духовна столица Велико Търново бе домакин на военния
Коментари Харесай

Велико Търново посрещна военния парад за 6 май

Историческата и духовна столица Велико Търново бе хазаин на военния церемониал, който по традиция се организира по случай Деня на храбростта и празник на Българската войска – 6 май. Парадът бе в базата на Националния боен университет „ Васил Левски “.

Участие взеха над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод, носещ знамената реликви. Те извършиха Химна на Република България, а по едно и също време бяха създадени артилерийски салюта. Особено атрактивно бе прекосяването на 12 бойни машини, измежду които танкове Т-72, БМП, МТЛБ, БТР ПБ – 80, както и транспортни коли ЗИЛ 131. Командир на парада бе началникът на НВУ „ Васил Левски “ - полковник Иван Маламов. Сред гостите бяха вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов. Преди шествието бяха благословени бойните флагове. В знак на благодарност кметът Даниел Панов и гостите сервираха цветя пред Паметника на възпитаниците.

„ В хилядолетната история на България родната армия, дружно с Българската православна черква, с просветата и културата, те постоянно са били измежду главните стълбове на българщината. И през днешния ден това са крепителните колони на държавността ни. Като офицер и великотърновец постоянно съм посрещал 6-и май с изключително неспокойствие и боязън. Старата столица има вековни обичаи в историята на българското войнство. Градът ни е дал на България 34 генерали и двама адмирали, оставили ярка диря в развиването на България. Честит празник на всички военнослужещи! Бъдете здрави и все по този начин отдадени на родината. Гордеем се с вас “, гласеше приветствието на Панов военнослужещите. В обществените мрежи той насочи привет и към всички именици, припомняйки, че на 6 май православната черква и всички вярващи почитат св. Георги Победоносец - страдалец на християнската религия и небесен настойник на българския народ. Вицепремиерът Красимир Каракачанов уточни, че модернизацията на българската войска е необратим развой, а стандартът на българския боец ще продължи да се покачва.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР