Историческата драма Опенхаймер за бащата на атомната бомба доминира на

...
Историческата драма Опенхаймер за бащата на атомната бомба доминира на
Коментари Харесай

Опенхаймер надви Барби на Златния глобус

Историческата драма " Опенхаймер " за " бащата " на атомната бомба господства на 81-ата гала за премиите " Златен глобус " във филмовите категории, до момента в който в телевизионните победи сериалът за борбата за надзор над световна медийна империя " Наследници ", оповестяват международните информационни организации.

" Опенхаймер " на режисьора Кристофър Нолан царуваше на наградната гала, напомняйки за лятната доминация, която постановяваха с наситения в розово касоразбивач " Барби " и даже си завоюваха общото название " Барбенхаймер ". 

Обширното проучване на Дж. Робърт Опенхаймер и основаването на атомната бомба завоюва пет награди, в това число премията за най-хубав филм - драма. 

" Не считам, че е било безсмислено да се направи тричасов роман за едно от най-мрачните събития в нашата история ", сподели продуцентът Ема Томас, приемайки последната премия за вечерта и благодарейки на шефката на " Юнивърсъл пикчърс " Дона Лангли.

В категорията за най-хубав филм - мюзикъл или комедия оценката отиде при постмодернистичната продукция  " Клети създания "  - феминистично преосмисляне на историята за Франкенщайн, макар предстоящата победа за водача по номинации с девет на брой " Барби ".

На телевизионния фронт " Наследници " - роман за магнат, напомнящ за Мърдок, и неговото дисфункционално семейство, завоюва четири награди, в това число за най-хубав трагичен сериал. 

" Наследници " завърши през май след четири сезона. Сериалът завоюва трети " Златен глобус ", с което изравни достиженията на " Момчетата от Медисън авеню " и " Досиетата Х ".

" Мечката ", проследяващ историята на чикагски ресторант, който се бори да резервира вратите си отворени, завоюва три награди, в това число за най-хубав комедиен сериал и за най-хубав артист и актриса в ефирен мюзикъл или комедия за Джеръми Алън Уайт и Айо Едебъри.

" Говеждо ", драмедия за последствията от пътен случай, също завоюва три статуетки - за най-хубав лимитиран сериал и актьорски оценки за Али Уонг и Стивън Йон. 

Кристофър Нолан, който употребява триумфа си в основаването на блокбастъри като " Тъмният рицар " и " Генезис ", с цел да накара " Юнивърсъл пикчърс " да продуцира драмата на стойност 100 милиона $ за Опенхаймер, получи премията за най-хубав режисьор.

Голямото отчаяние е за " Барби ". Филмът беше измежду любимците, само че получи " Златен глобус " единствено в категорията за операторско майсторство и достижения в разпространяването, а Били Айлиш - за най-хубава ария.

Килиън Мърфи, превъплътил се в облика на мрачния академик в " Опенхаймер " беше разгласен за най-хубав артист в драма. 

Филмът " Опенхаймер " беше отличен и за завладяващата си музика, композирана от Лудвиг Йорансон.

Лили Гладстоун получи премията за най-хубава актриса във кино драма за ролята си на жена от племето осейдж, трансформирала се в цел поради петролното си благосъстояние в " Убийците на цветната луна " на режисьора Мартин Скорсезе. 

Гладстон не пропусна да означи, че признанието й е исторически миг за общността на коренното население, която постоянно е подценявана или маргинализирана от развлекателната промишленост. " Това е историческа победа. Тя не принадлежи единствено на мен ", сподели тя.

Ема Стоун беше отличена като най-хубава актриса във филм - мюзикъл или комедия за ролята си на госпожица, която поема на странствуване към полови и прочувствени открития в " Клети създания ". 

Стоун влиза в ролята на Бела - жена от викторианската ера, която претърпява сюрреалистично полово събуждане. " Гледам на това като на като сантиментална комедия. В смисъл, че Бела се влюбва в самия живот, а не в човек. Тя приема положителното и неприятното в идентична степен и това в действителност ме накара да погледна на живота по друг метод ", сподели актрисата. 

Пол Джиамати, разгласен за най-хубав артист във филм - мюзикъл или комедия за превъплъщението си в облика на ядовит учител в подготвителното учебно заведение в " Останалите ", посвети премията си на учителите. " Трябва да ги почитаме. Те правят добра работа. Това е сложна работа ", сподели той.



Давайн Джой Рандолф

В поддържащите актьорски категории бяха отличени съответно Робърт Дауни-младши за " Опенхаймер " и Давайн Джой Рандолф за " Останалите ". 

Това е трети " Златен глобус " за Дауни-младши, който надви за считания си за най-сериозен конкурент Райън Гослинг за осъществяването му в " Барби ". 

Киърън Кълкин и Сара Снук спечелиха наградите за най-хубава мъжка и най-хубава женска роля в телевизионна драма за облиците на подли деца в " Наследници ", които се стремят да поемат медийната компания на татко си. Изпълнението в сериала донесе на Матю Макфедиън отличието за най-хубав артист в поддържаща мъжка роля. 

В категорията за най-хубав анимационен филм беше отличен " Момчето и чаплата " на именития японски създател на комикси, аниматор и режисьор Хаяо Миядзаки, с който бяха открити кинофестивалите в Торонто и Сан Себастиан.

Наградите " Златен глобус ", които по традиция са клубно и дружеско събитие, бяха връчени след една от най-хаотичните и спорни години в историята на Холивуд, когато профсъюзите на сценаристите и актьорите стачкуваха в продължение на месеци, борейки се за ограничавания за потреблението на изкуствен интелект и за бизнес модела на стрийминг платформите, който съгласно тях затруднява изкарването на издръжка. 

Гилдиите на актьорите и сценаристите в последна сметка реализираха съглашения през септември и ноември, само че производството на доста филми и сериали беше нарушено със съществени стопански последствия.

Церемонията за премиите " Златен глобус " беше излъчена по телевизия Си Би Ес - нов дом за предаването, което от 1996 година се излъчваше по Ен Би Си. Наградното шоу беше свършек на плевел интервал за оценките, които през последните години бяха разтърсени от кавги и се опитваха да се преоткрият. 



Били Айлиш

В продължение на десетилетия оценките бяха значима спирка в холивудския награден сезон, както и едно от най-горещите празненства в града. Алкохолът се лееше свободно и на звездите не им се постановяваше да се сблъскват с ограничавания, за разлика от по-задушевните " Оскар " -и. 

Партито обаче " секна " през 2021 година, когато " Лос Анджелис таймс " разкри, че в Асоциацията на задграничната преса в Холивуд - дребна група от към 87 публицисти, които гласоподават за премиите " Златен глобус ", няма чернокожи членове. Изданието уточни и етични проблеми в организацията, която имаше репутацията, че се любува на разточителни пътувания, финансирани от студията, и номинира филми със подозрително качество, като да вземем за пример " Бурлеска " (2010) с певицата и актриса Шер. 

Отличията обаче се възродиха, като разпуснаха организацията, известна до наскоро като Асоциацията на задграничната прес в Холивуд, вкараха нови правила за държание и усилиха броя на гласуващите до над 300 публицисти. По данни на организацията 10 % от имащите право на глас за премиите " Златен глобус " са чернокожи. Новото наградно шоу е благосъстоятелност на Dick Clark Productions.

Наред с другите промени, оценките вкараха две нови категории: за най-хубав блокбастър, премията в която беше присъдена на  " Барби ", и за стендъп комедия, която беше извоювана от Рики Джървейс, петкратен водещ на премиите " Златен глобус ".

Джървейс, който не присъстваше на шоуто, което толкоз постоянно водеше, се оказа неочакван победител. Мнозина чакаха Крис Рок да завоюва за своя стендъп отговор на шамара на Уил Смит на церемонията за премиите " Оскар ".

Подобно на " Опенхаймер ", " Барби " беше малко евентуален касоразбивач в бизнес, доминиран от екшъни и комикси, нещо, което неговата звезда и продуцент Марго Роби загатна, до момента в който приемаше премията в нововъведената категория. 

Водещ на шоуто беше комикът Джо Кой, който изпъстри встъпителния си монолог с смешки, измежду които за 3-часовото времетраене на " Опенхаймер ". " Моето новогодишно решение за 2024 година е да завърша " Опенхаймер " през 2025 година Сериозно! Почти съумях. Обожавам " Опенхаймер ", изключително първия сезон ", пошегува се Кой.

Наградите " Златен глобус " имат променлив опит в предсказването на възможния триумф на " Оскар " -ите. Миналата година, да вземем за пример, водещите награди бяха присъдени на филмите " Семейство Фейбълман " и " Баншите от Инишерин ", само че на премиите на американската киноакадемия победи абсурдистката комедия " Всичко на всички места едновременно ".

Сред филмите, спечелили " Златен глобус " и след това повторили триумфа си на " Оскар " -ите, са " Земя на номади " и " Зелената книга ". 

Сред присъдените награди на състоялата се в хотел " Бевърли Хилтън " в Бевърли хилс гала не липсваха и изненади. Сред тях беше успеха на " Анатомия на едно рухване " за най-хубав сюжет над " Барби " и " Опенхаймер ", както и тази на Елизабет Дебики ( " Короната " ), която беше предпочетена пред Мерил Стрийп ( " Само убийства в постройката " ) за най-хубава поддържаща женска роля в ефирен сериал.

Освен за сюжет, френският " Анатомия на едно рухване " завоюва оценката и в категорията за най-хубав интернационален филм. 

След като се включи в конкуренцията с три номинации в категорията за истинска ария, " Барби " в последна сметка завоюва с What Was I Made For? на Били Айлиш.

Гласуването за номинациите за " Оскар " стартира след броени дни и след премиите " Златен глобус " " Барбенхаймер " резервира водещата си позиция. Очертават се обаче и други кандидати като " Клети създания " и " Останалите ". Наградите на американската киноакадемия ще бъдат раздадени на 10 март. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР