Историческа суша в Индия предизвика евакуацията на хиляди хора. Стотици

Историческа суша в Индия предизвика евакуацията на хиляди хора. Стотици ...

Доказателства за идващия Апокалипсис навсякъде в Индия.


Историческа суша в Индия предизвика евакуацията на хиляди хора. Стотици села останаха напълно обезлюдени, а жителите бяха принудени да напуснат родните си домове в търсене на питейна вода.

През последните седмици азиатската държава е под ударите на рекордно високи температури. Вчера в Делхи бяха отчетени 48 градуса по Целзий, а на някои места живакът в термометъра удари дори 50.

Само преди седмица австралийски учени предупредиха, че Апокалипсисът е много по-близо отколкото си мислим - краят на света щял да дойде през 2050 г. Глобалното затопляне щяло да предизвика невиждана суша и да принуди милиони хора да емигрират. Ще има недостиг на храна. Недостиг на питейна вода. И недостиг на територия, тъй като голяма част от крайбрежните райони ще бъдат залети.

Поне такива са прогнозите. Случващото се в Индия е доста притеснително напомняне за ужасяващия сценарий и кара мнозина да се замислят - случва ли се наистина? Идва ли краят на света?

Само на по-малко от 250 км от търговската столица на Индия - Мумбай, село след село се превръщат в пустиня. Според данните близо 90% от населението е било принудено да емигрира. Изоставени са били болни и възрастни хора, които се изправят пред криза с питейната вода.

Сушата не е била толкова лоша от 1972 г., обясняват властите. Пресушени са кладенци и водни помпи. Гладът, започнал в началото на декември, вече е засегнал 25 милиона души. До края на месец Май в едно от индийските село има останали едва 15 семейства, макар и някога населението да е наброявало 2000 души.

Заради липсата на вода са унищожени и голяма част от земеделските култури, които са основно препитание за селата в пресушения регион. Пострадали са плантации със соя, памук, лайм и други.

Индия отчита доста черна статистика. За последните 5 години сушата и унищожените земеделски култури в региона са довели до самоубийството на 4700 фермери. Само за последната година живота си са отнели 947 души. Кризата не само не е решена, но и се задълбочава, алармират от "Гардиън". Болниците са пълни с хора, страдащи от тежка дехидратация и с болести, свързани със стомашно-чревния тракт, заради консумирането на мръсна вода.

Учените предупреждават, че с покачването на температурите сушата ще става все по-жестока. Още повече, че населението на Земята продължава да расте. Липсата на вода ще принуди институциите да потърсят по-добри решения на проблема, за да се уверят, че всеки ще има достъп до питейна вода.

 

Източник: blitz.bg