Историческа стачка в американската автомобилна индустрия след изтичането на досегашните

...
Историческа стачка в американската автомобилна индустрия след изтичането на досегашните
Коментари Харесай

Историческа стачка в американската автомобилна индустрия

Историческа стачка в американската автомобилна промишленост след приключването на досегашните групови трудови контракти. Около 13 000 служащи стопираха работа в три завода на най-големите компании в бранша. Основното искане е за 40% нарастване на заплатите в границите на идващите четири години, съобщи Българска национална телевизия.

Аргументът е големият растеж на приходите на корпоративните шефове. 10-дневният митинг вещае повишаване на колите и нарушени темпове на произвеждане и предложение от Голямата тройка в Детройт. Проблемът има и политическо измерение за президента Байдън, който следващата година ще се бори за преизбиране.

Американските автомобилни гиганти могат да бъдат по-щедри след години на рекордни облаги, акцентират служащите. За стачката гласоподаваха 97 % от членовете на отрасловия профсъюз. Работа стопираха цех на Дженерал Мотърс в Мисури, на Форд в Мичигън и на Стелантис, който има Крайслер, в Охайо. Оттам слизат някои от най-продаваните модели на трите компании. Синдикатът не изключи митингът да обхване и други фабрики.

" Справедливо е 40, даже 46% нарастване. Изпълнителният шеф си даде 22% годишно. За четири години, каквито са нашите контракти, това прави 88 на 100. Нашият изпълнителен шеф може да си разреши часовници по 50 хиляди $, има имение в Мексико. Нашите хора мъчно могат да си купят колите, които вършим, камо ли да реализират Американската фантазия ", разяснява синдикалният водач Джеси Рамирес.

Недоволните желаят самопризнание за жертвите, направени в сложни времена за връщането към облага. Настояват и за 4-дневна работна седмица, автоматизирано индексиране на заплатите съгласно инфлацията, прецизно установяване на времето, в което заетите се водят " краткотраен личен състав " без синдикални придобивки. За първи път в 88-годишната си история синдикатът стачкува по едно и също време против трите компании.

" Моментът е решителен за нашето потомство. Парите са тук. Каузата е обективна. Светът гледа. Синдикатът е подготвен за деяние ", сподели Шон Фейн - синдикален водач.

Синдикалните претенции ще удвоят браншовите разноски за труд в Съединените щати, пресмята управата. Стачката съответствува с автосалона в Детройт.

" Как ще се създават тези коли, каква стойност ще прибавят настояванията. Бъдещето е в действителност скъпо за автопроизводителите в прехода към електричество и самостоятелна технология, а в този момент поражда проблем и с цената на труда ", разяснява анализаторът Джесика Колдуел.

Стачката ще коства на трите компании към един милиард загуби, а служащите няма да получат приходи от 900 милиона. Детройт държеше към 40% от американски пазар, само че през последните 25 години загуби забележителен дял поради японската конкуренция.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР