Историческа първа визита на японски министър-председател у нас. Шиндзо Абе

...
Историческа първа визита на японски министър-председател у нас. Шиндзо Абе
Коментари Харесай

Историческа визита на японския премиер Шиндзо Абе в София

Историческа първа аудиенция на японски министър-председател у нас. Шиндзо Абе дойде в страната ни по покана на премиера Бойко Борисов дружно с 30 представители на крупния японски бизнес. Борисов и Абе разискаха целите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и готовността на страната ни да работи за разширение на стратегическото партньорство Европейски съюз - Япония в границите на идващите 6 месеца.

София

Почетен гвардейски шпалир посрещна японския министър председател Шиндзо Абе в София. България и Япония са другарски страни, които споделят общите полезности за народна власт и господство на закона, акцентира Абе пред българския си сътрудник Бойко Борисов и добави, че страната му поддържа мощно сплотена Европа.

Японският министър председател акцентира, че страната му чака тясно съдействие с България и Евросъюза по сигурността в Югоизточна Азия, обстановката в Северна Корея и отвлечените там японски жители. Бойко Борисов също осъди държанието на Северна Корея с нейната нуклеарна стратегия и изстрелването на балистични ракети.
Бойко Борисов - министър-председател на България: Категорични сме, че всички проблеми би трябвало да се вземат решение спокойно, на масата на договарянията.
Българското председателство на Евросъюза бе сложено като акцент в диалога сред Абе и Борисов, а японският министър председател поддържа един от главните външнополитически цели на страната ни, обвързван с европейското бъдеше на Западните Балкани.

Шиндзо Абе - министър-председател на Япония: Япония се концентрира върху стабилността на балканския район и с актуалното посещаване ние създадохме самодейност за съдействие за Западните Балкани. Надяваме се, че благодарение на България ще продължим контактите си с целия район.
До скоро никой не говореше по тази тематика, а в този момент тя с помощта на България към този момент е приоритет за целия Европейски съюз, на саудитския принц след визитата на делегацията ни там, и в този момент за Япония, акцентира Бойко Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател на България: И аз разгадавам доста, тъй като Япония е третата стопанска система в света, имаме извънредно близки връзки.
Абе добави, че чака навлизането на доста нови японски компании у нас и съобщи, че желае съдействието сред двете страни да продължи в редица стопански сфери.

Пред медиите Шиндзо Абе оцени и уменията на Бойко Борисов по карате като напомни, че през 2020 страната му ще е хазаин на олимпийските и параолимпийски игри, на които за първи път карате ще е олимпийски спорт.

Борисов изпрати поздрави на японския император и сподели, че на входа на Европа сред Азия и Стария континент, Япония имала другар в наше лице.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР