iStock В България младите хора остават дълго с родителите си, като

...
iStock
В България младите хора остават дълго с родителите си, като
Коментари Харесай

Мъжете в България напускат домовете на родителите си в много късна възраст

 iStock В България младежите остават дълго с родителите си, като това важи с особена мощ за мъжете.

По случай Международния ден на младежта Евростат публикува данни за възрастта, на която младежите напущат домовете на родителите си и стават самостоятелни.

През 2020 година младежите в Европейски Съюз са напускали дома на родителите си приблизително на 26,4 години, само че възрастта на самостоятелност мощно се друга в обособените страни-членки.

Данните сочат, че мъжете остават по-дълго от дамите в дома на родителите си. Средната възраст, на която мъжете в Европейски Съюз напущат дома на родителите, е 27,4 години, а при дамите е  25,4 години. Тази наклонност е следена в съвсем всички европейски страни. Единственото изключение е Швеция, където дамите напущат дома на родителите си приблизително с 0,1 година по-късно от мъжете.

Най-голямата разлика в Европейски Съюз сред мъжете и дамите е открита в Румъния, където младите мъже напущат дома на родителите си приблизително на 30 години, а дамите - на 25,5 години. На второ място е България.

В нашата страна мъжете остават с родителите си приблизително до 32-годишна възраст, а дамите, до 27,8 години.

Така, във връзка с междинна възраст на самостоятелност на младежите, България е на шесто място в Европейски Съюз. Но в случай че се преглеждат единствено мъжете, страната ни е трета, след Хърватска и Словакия.

Като цяло в Източна Европа, евентуално и поради по-ниските приходи, възрастта на самостоятелност на младежите настава по-късно.

Най-ранна тя е в скандинавските страни. В Швеция младежите стават самостоятелни от родителите си приблизително на 17,5 години.

Ако към статистиката се прибавят и прилежащите на България страни, които не са членки на Европейски Съюз, българските мъже към този момент не наподобяват " мамини синчета " в толкоз огромна степен.

В Северна Македония и Сърбия мъжете стават самостоятелни в по-късна възраст. Този индикатор е най-голям в Северна Македония, където мъжете напущат родителите си приблизително на 35,7 години, а дамите на 28,4 години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР