iStock Учените са открили уязвимото място на трите свързани коронавируса –

...
iStock
Учените са открили уязвимото място на трите свързани коронавируса –
Коментари Харесай

Това ли е пробивът? Учени откриха слабото място на коронавируса!

 iStock Учените са разкрили уязвимото място на трите свързани ковид – причинителя на COVID-19, атипичната пневмония (SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS), към което могат да се прицелят новите медикаменти против тези заболявания. Това е механизмът, посредством който протеините на вирусите се прикрепят към рецепторните протеини на здравите кафези, написа научното списание Science.

" Изследвайки тези три ковид, можем да предскажем лекарство, което ще бъде дейно както против актуалната пандемия, по този начин и против коронавирусите, които могат да се появят в бъдеще “, разяснява Педро Белтрау, един от създателите на работата, чиновник на Европейския институт по биоинформатика.

В своето изследване над 200 учени от 6 страни проучиха генетични, биохимични, вирусологични и други данни за частиците на вирусите и клетките, които те заразяват. По време на работата откривателите разпознават няколко основни клетъчни процеси, които са общи за всичките три ковид.

По-специално учените обърнаха внимание на човешкия протеин Tom70. Обикновено взе участие в активирането на имунната система и сигнализацията, че вирусът е навлязъл в тялото. Данните на учените демонстрират, че вирусният протеин Orf9b се свързва с Tom70 и потиска неговата интензивност. Orf9b се намира в два ковид - SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19, и SARS-CoV-1, който предизвиква SARS.

Използвайки криоелектронна микроскопия, учените са изследвали структурата на Tom70 с доста висока разграничителна дарба (до 3 ангстрема). В резултат на това те допуснаха по какъв начин тъкмо вирусният протеин потиска интензивността на Tom70. Тези изводи обаче, съгласно създателите на работата, би трябвало да бъдат тествани в опити.

Друга част от проучването беше отдадена на търсенето на протеини, които са основни за размножаването на коронавирусите. Учените са разкрили 73 от тези протеини, някои от които към този момент са се появили в по-ранни проучвания от този тип.

Въз основа на получените данни учените организираха ретроспективно изследване на историята на случаите на повече от 740 хиляди американски пациенти с коронавирусна зараза. Изследователите наблюдават степента, до която несъмнено лекарство, което работи върху откритите протеини, въздейства върху хода на коронавирусната зараза.

Оказа се, че измежду пациентите, които са приемали нестероидно противовъзпалително лекарство индометацин, тежките случаи на COVID-19 са по-редки, в сравнение с измежду тези, които одобряват сходното лекарство целекоксиб. В съпоставяне на класическите антипсихотици (например халоперидол) с атипичните антипсихотици, първите се показват по-добре: измежду пациентите, които са приемали медикаменти от първата група, случаите на механична вентилация бяха два пъти по-малко, в сравнение с измежду тези, които одобряваха атипични антипсихотици.

" Нашата работа демонстрира по какъв начин резултатите от молекулярния разбор могат да бъдат употребявани на процедура за лекуване на коронавирусна зараза и други вирусни болести “, заключи Белтрау.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР