Истинското име на историческия връх Шипка е Свети Никола. Местността

...
Истинското име на историческия връх Шипка е Свети Никола. Местността
Коментари Харесай

Сензация! Какво е истинското име на връх Шипка и защо е било сменено, разкри наш преводач на Леонид Брежнев

Истинското име на историческия връх Шипка е Свети Никола. Местността носи това название до 1951 година, когато тогавашният партиен хайлайф сменя името и върхът става Столетов. След едно от визитите на Леонид Брежнев в България названието още веднъж претърпява смяна и става Шипка. Това споделя пред „ Дарик” Стойко Стойков, който е бил преподавател по съветски език и преводач на Брежнев при визитата му в Казанлък.

Според към този момент пенсионирания учител, историята се подменя и младите не знаят за съществуването на същинския връх Шипка, който се намира покрай Габрово.

„ Името му е Свети Никола от най-незапомнени времена до 1951 година. По-късно Комисията по наименованията се събира в една единствена точка - за името Свети Никола. Предложението е да не се споделя Свети Никола по религиозни аргументи, а да се назовава Столетов. Народното събрание взима решение за преименува върха, поставя се в Държавен вестник и към този момент е Столетов. Така е до 1977 година

След това обаче, когато Леонид Брежнев посещава България и Казанлък, като разбра за промяната на името попита: „ С какво името на един царски военачалник е по-значимо от това на Свети Никола? “ Тогава несъмнено време върхът остана без име. Никой не слагаше име, като пишеше за него. 1977 година от Столетов е прекръстен на връх Шипка и стават два върха Шипка - същинският връх Шипка, който е по-нисък и е откъм Габрово, и Свети Никола с връх Шипка “, изясни Стойко Стойков.

„ Ние не можем повече да живеем в замяна, илюзия, неистина и машинация. Името може да го направи единствено президентът. Това е в неговите компетенции. Никой различен не може “, разяснява още учителят.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР