Истинското Българско кисело мляко може да изчезне. За това предупреждава

...
Истинското Българско кисело мляко може да изчезне. За това предупреждава
Коментари Харесай

Русенска адвокатка алармира: Българското кисело мляко може да изчезне!

Истинското „ Българско кисело мляко ” може да изчезне. За това предизвестява русенската адвокатка Анели Чобанова, припомняйки още веднъж, че се готвят промени в Законите за географските означения и за храните. Според нея, предложенията крият предпоставки истински български артикули да стартират да се продават като непознати.

Още през 2008 година е влезнал в действие европейски правилник, съгласно който нашето законодателство би трябвало да се хармонизира с това на общността във връзка с географските означения. Един от тези артикули е патентованото по Българския държавен стандарт „ Българско кисело мляко”. До този миг обаче документи за регистрация на родните артикули в Европейската комисия не са подадени, а се предлага да отпаднат географските означения.

„ Защо държавната администрация не е подготвила регистрационната процедура – това е огромният въпрос. И за какво сега никой закон, нито правилник планува отпадането, т.е. заличаването на БДС и на географските означения, ние предлагаме такова нещо?”, разяснява адв. Чобанова пред Българска национална телевизия.

Според Анели Чобанова, сега киселото мляко на 6 компании в страната не е съгласно Българския държавен стандарт, една от които е с гръцки капитал, а друга – следва да бъде добита от компания от южната ни съседка.

„ Нищо чудно някоя друга сходна компания да съобщи регистрация на Българско кисело мляко в Европейска комисия и да го съобщи по метод, по който не дава отговор на БДС, т.е. дава отговор на техния стопански интерес и ще се продава гръцко кисело мляко надпис „ Българско кисело мляко”, сподели още тя.

За да не се стигне до там, Анели Чобанова предлага администрацията да приготви документите за вписване на българските артикули в Европейската комисия и да отдръпна препоръчаните законови промени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР