„Истинският пробив в политическите контакти между България и Египет, който

...
„Истинският пробив в политическите контакти между България и Египет, който
Коментари Харесай

Борисов обяви особен интерес за България на срещата си с египетския президент СНИМКА

„ Истинският пробив в политическите контакти сред България и Египет, който постигнахме през последните две години, може да даде нови на практика изражения на съдействието ни във всички сфери “. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Арабската република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Двамата разговаряха в границите на събитието за формалното разкриване на военноморската база „ Бернис “ на брега на Червено море.

Премиерът Борисов означи, че с помощта на градивния политически разговор от 2018 година до през днешния ден е отворена нова страница на активизиране на двустранното съдействие във всички сфери - политическа, икономическа, енергийна, културна, просветителна, туристическа.

Министър-председателят Борисов бе безапелационен, че България ще продължи да поддържа Египет в напъните му в битката против тероризма и религиозния екстремизъм. По думите му разширението на съдействието в тази област значи повече сигурност и за районите на Близкия Изток и Балканите.

„ Оценяваме като доста положителна ролята на Египет и в качеството му на ръководител на Африканския съюз, и водещата му роля в Лигата на арабските страни “, добави министър-председателят Бойко Борисов.



Премиерът приветства сериозните старания на Египет да спомага за намирането на мирни решения за рецесиите в района и по пътя на разговора страните в тези спорове да стигнат до компромисни дейности.

„ Трайният мир ще разреши икономическото и общественото развиване на обществата “, уточни българският министър председател пред президента Сиси.

В хода на диалога Борисов очерта, че необикновен интерес за България съставлява двустранното съдействие в региона на енергетиката, поради газовите запаси на Египет от една страна, а от друга - реализацията на редица планове в бранша в България.

„ Това ще ни разреши да бъдем по едно и също време и консуматор, и директен хъб за значими количества природен газ от страни в Азия и Близкия изток към Европа “, означи министър-председателят Борисов.

Българският министър председател подчертава още, че през актуалната 2020 година се чака да бъде извършено първото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия и да се осъществят нови визити на високо ниво.

България и Египет към този момент разполагат със съгласувани двустранни съглашения, чието сключване ще разшири и обогати съдействието ни в сферите от съвместен интерес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР