Истинският европейски подход е този, който отстоява равноправието на всички

...
Истинският европейски подход е този, който отстоява равноправието на всички
Коментари Харесай

Мария Габриел: Цифровите технологии могат да допринесат за проследяване на качеството на храните


Истинският европейски метод е този, който отстоява равноправието на всички европейски жители. Това включва и правото на всички европейци, без значение в коя страна членка живеят, на храна с еднообразно качество. Това, че сме тук дружно с моя сътрудник комисар Вера Юрова е мощно обръщение, че Европейската комисия няма друго мнение от това, че жителите на България са равни по права с жителите на всяка друга страна членка. Приветствам министър-председателя на България Бойко Борисов и държавното управление, и омбудсмана Мая Манолова за декларираната мощна позиция, която отразява изцяло и позицията на Европейската комисия. Това съобщи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел на извършения в София конгрес на високо ниво по тематиката за двойния стандарт при храните в Европейски Съюз.

Според Мария Габриел, не би следвало фирмите да ползват практиката за друго качество на един и същи артикул с претекст особености на националния усет, което губи съответност. Тя акцентира, че гарантирането на обективен и еднакъв достъп до качествени храни не е проблем единствено за обособени страни членки. Това е доста значим индикатор за триумфа на европейския стопански и обществен модел.

Мария Габриел прегледа въпроса от позиция на отговорностите й като комисар по цифровата стопанска система и общество, споделяйки по какъв начин цифровите технологии могат да допринесат за разрешаване на казуса и за по-добро качество на храните в бъдеще.

" Новите цифрови технологии имат капацитета да оказват помощ на бизнеса и земеделието да работят по-прецизно, дейно и стабилно. Обещаващ план е " Интернет за храните и стопанствата 2020 " с 30 милиона евро финансиране. " С този план целим да създадем прецизното земеделие действителност. Интернет на нещата разрешава по-добра проследимост на храните, което води до тяхната по-голяма сигурност, по-лесно и по-бързо установяване на продуктите, които не подхождат на стандартите или имат разнообразни, по-ниски стандарти. Чрез технологиите по-лесно могат да се проследят тези артикули и техните съставки от производителите до предлагането им на пазара ", осведоми българският еврокомисар.

Мария Габриел означи още, че по новата работна стратегия Хоризонт 2020 за интервала 2018 - 2020 година, Европейската комисия влага над 160 милиона евро в цифровата промяна на земеделието. Тя изрази вяра, че ще има планове и от България, и други страни от Югоизточна Европа, в това число за битка с двойните стандарти.

" Във време на хиперсвързаност, ритъмът на софтуерните нововъведения се усилва и отваря огромни благоприятни условия за цифровизирането на земеделския бранш. Това освен ще усъвършенства качеството на хранителната продукция, само че ще разреши и на самите консуматори да вършат осведомен избор, да наблюдават пътя на храната и по този начин да се опълчват на нечестни търговски практики. Нека да работим дружно, с цел да спечелим доверието на потребителите във вътрешния пазар и да дадем опция на всички жители на Европейски Съюз да имат еднакъв достъп до висококачествените артикули, които нашият обединен пазар предлага ", заключи българският еврокомисар Мария Габриел.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР