Истинските причини за пристъпите на болка често могат да се

...
Истинските причини за пристъпите на болка често могат да се
Коментари Харесай

Истински кошмар: какво преживях в една школа за лечители

" Истинските аргументи за пристъпите на болежка постоянно могат да се разпознаят с малко повече въображение ", написа в едно управление за образование по различни лечения в Хамбург, на което са попаднали репортерите на SWR. С други думи - за слагането на диагноза е задоволително, в случай че човек просто употребява въображението си.

Същата тази школа за лечители, която по нейни лични данни слага акцент в образованието върху психосоматиката, свързва в образователния си материал редица физически премеждия с някакви хипотетични издевателства, претърпени от пациентите в предишното: „ Цепнатините в ъгълчетата на устните постоянно може да са породени от насилствен орален секс “, а „ стягането в гърлото може да се дължи на претърпяно душене (пак в границите на избрани полови практики) “, се споделя в един от тези „ образователни материали “.

Такъв метод е безусловно неприемлив, декларира пред АРД Петер Хенингсен, шеф на Клиниката по психосоматична медицина и психотерапия към Техническия университет в Мюнхен. „ Фактът, че някой чувство стягане в гърлото никога не може да се обоснове с сходно прекарване, а при цепнатите в ъглите на устните е още по-трудно да се направи сходна връзка. “

Без единни държавни правила

В Германия има над 150 школи за лечители, работещи с способи, които са различни на класическата медицина, а образованието коства приблизително няколко хиляди евро. Но защото липсват единни държавни правила, се стига до произвол – множеството образователни проекти са направени от самите учебни заведения.

Наред с медицинските и психическите наличия те постоянно оферират и семинари, които не се основават на научни знания. В проектите им има курсове по астрология, хомеопатия и така нататък Съюзите на лечителите кардинално дават наставления за образованието, само че – както открива едно проучване - 83 % от школите не ги извършват.

Бившите възпитаници имат доста недоволства

Репортерка на АРД се записала под прикритие в една школа за лечители в Хамбург и открила, че преподаваната материя неведнъж е прекомерно странна. Така излизало, че подранилата или закъсняла първа менструация при девойките се изяснява непроменяемо с едно и също: с някакво сякаш претърпяно полово посягане в предишното.

А някогашни възпитаници на тази школа настояват, че са претърпели същински кошмари по време на курса. В учебното заведение били изолирани от обкръжението си и били принудени да не поддържат контакти със фамилиите си. Повтаряли им: „ Без нас си нищо “, до момента в който те самите не почнали да имат вяра в това. „ По едно време си помислих дали това не е някакъв тип фракция “, споделя някогашен ученик на школата пред репортерката. Срещу учебното заведение са били подадени и тъжби от родственици на учениците – с недоволства за настъпили личностни промени у тях.

Ръководителят на школата изрично отхвърля пред немската медия изказванията, че са фракция. Както и другите отправени обвинявания от някогашни възпитаници – за нездравословни внушения, насила и напън.

Как съответно наподобява лечението

Репортерката под прикритие взема решение да изпита на собствен тил методите за лекуване и още по време на първия сеанс при лечителка, която е една от ръководителите на школата, ѝ било казано, че недоволствата ѝ от ишиас са наследени от майка ѝ, заради което тя трябвало да прекъсне връзките си с нея.

На втория сеанс пък ѝ било предложено да приключи контактите си със своя болен от рак дядо. „ О, той е зодия рак – ракът носи рак “, споделила лечителка. А болестта на дядото било обяснено с това, че не бил направил нищо за душата си. Прозвучало и следващото предизвестие – че в случай че пациентката не прекъсне контактите с дядо си,  е застрашена и тя да развие същите признаци.

Никой не управлява самозваните лечители

Разследващото предаване „ Vollbild “ на АРД се обърнало към Съюза на самостоятелните лечители в Германия с молбата да дадат оценка на преподаваната в Хамбург материя. Отговорът: „ Предполагаме, че при съставянето на материала не е било добре премислено какво е възможно и какво не е “.

Здравната работа в Хамбург пък изяснява, че школите за лечители не са под държавен контрол. За да работиш като врач по Закона за лечителите, не е належащо особено обучение, а службата не дава отговор за учебното заведение и не може да даде мнение по обвиняванията. Министерството на здравеопазването пък декларира на публицистите, че в бъдеще „ вероятно “ биха могли да се подхващат промени в Закона за лечителите.

различна медицина

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР