Истински скандал предизвика обявената от туристическата началничка Николина Ангелкова процедура

...
Истински скандал предизвика обявената от туристическата началничка Николина Ангелкова процедура
Коментари Харесай

В туризма го удариха на майтап

Истински скандал провокира оповестената от туристическата началничка Николина Ангелкова процедура за установяване на стопанина на плажа "Поморие-изток " за идващите 20 години.

Странно за какво никой от нейните специалисти не се е потрудил да види, че съгласно параметрите, посочени в конкурсната документи, към плажа "принадлежала “ и една от улиците на града. По-конкретно, в обсега на концесията попада част от пътното платно, пешеходната алея ведно с тротоара и паркинга, които са обществена общинска благосъстоятелност. Представители на туристическото ведомство не престават да настояват, че "така е записано “ в акта за държавна благосъстоятелност, макар очевадния факт, че този този вид обекти мъчно могат да отговорят на понятието "морски плаж ".

Логично, кметът на Поморие Иван Алексиев не е склонен с изискванията в състезанието. Според него е неприемливо определянето на концесия, стигаща до домовете на хората. А по отношение на "основанията ", които акцентират от Министерството на туризма, той ги дефинира като несериозни, защото тази улица съществува от... 1902 година.

За да отбрани собствеността на общината, на 3 октомври Алексиев внася в Комисията за защита на конкуренцията тъжба против Решението на Министерския съвет (по предложение на Ангелкова) за разкриване на процедурата за концесиониране и против документите за нейното осъществяване. Въпреки причините и доказателствата подадената тъжба е отхвърлена от антимонополното ведомство, посредством отвод да бъде формирано произвеждане по случая. Съответно кметът незабавно апелира разпореждането във Върховния административен съд. За да поддържат градоначалника си, хората, които живеят на въпросната улица, проведоха Граждански предприемчив комитет.

Междувременно, на формалната страница на туристическото министерство продължава да стои обявлението, с което се приканват мераклиите да получат концесията на плажа, чиято посочена обща повърхност е 77 733 кв.м, а дължина на бреговата линия е 2 330 метра. Според националния концесионен указател от 1999-а до момента този плаж се ръководи от небезизвестната компания "Ирида 71 ", един от притежателите на която през тази седмица "спечели " следващата порция от морския бряг за идващите 20 години - плажа "Созопол-Харманите " (още за тази компания - на стр. 24).

Запознати с нравите по нашето Черноморие разясняват, че няма по какъв начин параметрите на концесията да са просто "объркани ", защото на процедура по този метод се дава опция на концесионера да "разшири " активността си върху всички търговски обекти на клетата улица.

Опитвайки се да избави ситуацията, кметът Алексиев е предложил самата община Поморие да взе участие в оповестената по този метод процедура и да стопанисва линията посредством общинското дружество, основано за тази цел. Дали обаче ще му бъде разрешено да размести картите в подредения пасианс?

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР