Истински фестивал в стил, какъвто не са си и въобразявали

...
Истински фестивал в стил, какъвто не са си и въобразявали
Коментари Харесай

НАПгейт предизвика урок във Facebook с примери за пробиви в куп държавни сайтове

Истински фестивал в жанр, какъвто не са си и фантазирали основателите на паметния филм от 1995 година „ Хакери ” се развихри във Фейсбук.
Двама членове на Фейсбук групата " Гражданска самодейност за хуманно отношение към програмистите " разгласиха серия от доказателства под форма на скрийншоти какъв брой коства киберсигурността на страната.
Основен детайл в " показаното " е уеб сайтът на Държавна организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ). Показан е скрийншот, показващ, че безусловно са оповестени пароли за достъп през изходния код на уеб страницата . Подигравката е цялостна, тъй като всичко това е налично през Гугъл т.е. не се прави всъщност хакерска активност, защото за " откритието " се употребява най-известната интернет търсачка в света. А илюстрацията е направена със фотография на Националната информационно-образователна акция за киберхигиена под надпис " Няма да ме хакнат ".

Далеч обаче не приказваме единствено за ДАЕУ. Даден е образец по какъв начин се намира IP адресът на сървъра на Търговския указател през Гугъл. Подигравката в тази ситуация е обвързвана с втората порция доказателствен материал, който разгласява прокуратурата по случая с хакерската офанзива против Национална агенция за приходите. Там има свидетелски показания по какъв начин сътрудници на обвинения като физически причинител на хакерската офанзива Кристиян Бойков му търсели IP адреса на новия сървър на Национална агенция за приходите.

Още по-страшен е образецът с Агенция " Митници ". За там непосредствено е разказано по какъв начин можеш да се регистрираш като администратор на уеб страницата им и да правиш каквото си пожелаеш – всичко това през Гугъл, което демонстрира каква тъкмо е поддръжката.

Припомняме, че в Доклада за националната сигурност за 2018 година категорично е написано следното: че има " относително ниското равнище на осведоменост както на бизнеса, по този начин и на жителите " що се отнася до един от методите за киберпрестъпления – обществения инженеринг. А при започване на май излезе информация, че за първи път България печели 1 460 000 евро по Механизма за свързване на Европа за реализация на 4 плана за киберсигурност. Това заяви българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел, в чийто сектор е въпросът за киберсигурността на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР