Истинската история на една необикновена жена от XI век разказва

...
Истинската история на една необикновена жена от XI век разказва
Коментари Харесай

Вечно чужда пресъздава една трагична женска съдба през ХI век

Истинската история на една невероятна жена от XI век споделя най-големият актуален фламандски публицист Стефан Хертманс в романа " Вечно непозната " (издание на " Персей ", превод Анета Данчева-Манолова). Той ни придвижва от малко градче в Прованс до Кайро и поречието на Нил, с цел да опише за тази невероятна жена, бореща се за любовта си в свят на ненавист и гибел. Вдъхновен от действителни исторически обстоятелства и древен ръкопис, създателят реконструира ориста й, като хвърля мост сред столетия и култури, отдалечени на хиляда години една от друга.

Прованс, Франция, XI век. Дъщерята на високопоставено християнско благородническо семейство напуща скрито дома си, с цел да последва млад евреин, в който е влюбена. Преследвани от рицари, разбойници по пътищата и от мъже, полакомени от обещаната от родителите й премия да я върнат назад при фамилията й, двамата минават големи дистанции, с цел да намерят най-после леговище в мирна еврейска общественост в малко градче. Но щастието им е помрачено от кръстоносците на Първия кръстоносен поход, които ограбват и опожаряват всичко по пътя си, възползвайки се от папската благословия " Бог желае това ".

Необикновено ярка и жива, изпълнена с трагични обрати и съдбоносни решения, сантиментална с вилнеещите усеща и пристрастености, мистериозна с легендите за изчезнали съкровища, жестока поради погромите и конфликта на религии, тази история звучи извънредно настоящо в нашия свят, опасяващ се от принуждение и надигаща се непоносимост към всичко непознато.

Героинята от " Вечно непозната " е смела млада жена с чиста душа, дръзнала поради неразрешена обич да захвърли целия си предходен живот и да поеме на неизмеримо странствуване през цялата пъстра, красива и рискова реалност на средновековна Европа.

Със своите романи, есета и стихове Стефан Хертманс (р. 1951) е прочут и високо скъп надалеч отвън рамките на Фландрия. Автор-ерудит, книжовен естет, интелектуалец, мъдрец и откривател, той пресъздава по виртуозен и наличен за необятни читателски кръгове метод действителни исторически събития от края на XI век в романа си.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР