Истинската ангажираност към антикорупцията зависи от това дали имаш волята,

...
Истинската ангажираност към антикорупцията зависи от това дали имаш волята,
Коментари Харесай

Румен Радев: Авторите на кампанията срещу мен явно подценяват българските граждани

" Истинската ангажираност към антикорупцията зависи от това дали имаш волята, силата, смелостта да разкриваш схемите в настоящо време. Моята специалност ме научи, че ориста има доста незнайни и единствено наивникът може да си фантазира, че ориста зависи от него. Но въпреки всичко през днешния ден България е демократична страна. Всеки има право на глас, на мнение, само че различен е въпросът по какъв начин отстояваш правата си. Как се бориш за тях, по какъв начин обмисляш вота си ", сподели презиздентът Румен Радев пред Българска национална телевизия.

Държавният глава съобщи, че с предлагането да отпадне отминалостта за закононарушение по време приватизацията, ръководещите сами си нанасят удар.
" Необходимостта от наказване за закононарушение по време на приватизацията е повече от явна и това би трябвало да се случи. Всички го чакаме, и то от дълго време. И тук аз поздравявам предложенията на ръководещите, само че би трябвало да знаят, че отговорност би трябвало да носят освен престъпилите закона при приватизацията, само че и отговорните за неналичието на влияние ", добави той и съобщи, че е черноглед във връзка с успеваемостта на новия закон на ръководещите.

Той съобщи, че със събирането на предшествениците си - президенти, да почетат дружно паметта на доктор Желю Желев, той е желал да даде знак за помиряване, като им благодари, че са откликнали на поканата му. " Да речем, президентът Желев на края на своя мандат - той бе отритнат и от съперниците, само че и от своите. Но той не отговори на злобата със завист. Докато други използваха омразата, с цел да я трансфорат в политически бизнес, който през днешния ден процъфтява и това държание на лекар Желев заслужава почитание ", сподели Радев.

Той разяснява, че Европейски Съюз и НАТО са стратегически цели, които България е постигнала от дълго време. И се разгласи за търсене на нови цели, без да се влиза в предначертани рамки.

Според Румен Радев има война против президентската институция, която не той е инициирал. С това той оправда на моменти острия си звук. " Виждате, че цяла парламентарна комисия бе използвана за оклеветяване на моето име, само че създателите на тази акция очевидно подценяват българските жители. Аз последвам своето кредо, с което влязох в политиката преди година. Суверенитет, сигурност, правда, правдивост, антикорупция ", сподели той.

Радев поддържа митинга на някогашните си подчинени военни летци и отхвърли обвиняванията, че настояванията им са каприз. Президентът отхвърли и съмненията, че стои по някакъв метод зад митинга на летците. " Не очаквайте, че аз ще се поддам на шантажа и ще предам някогашните си подчинени в името на личния си комфорт. Когато летците отстояват своите права, те в действителност се борят за нашата обща сигурност и заслужават почитание ", акцентира Радев.

Като съществени свои цели Румен Радев уточни антикорупцията, където има разминаване с ръководещите, националния суверенитет и промяна в областта на вероизповеданията, справедливостта и правосъдната промяна, бедността. " Вижте селата, вижте дребните обитаеми места. Вижте северозапада и ще се убедите, че за хората там няма никакво чувство, че стават някакви промени ", сподели той.

По проблема с някогашния министър на опазването на здравето Николай Петров Румен Радев съобщи, че се измества фокусът от казуса. " Ако разкриването на истината е грях, това значи, че ние сме в тежка деградация и тъкмо тази деградация ражда всевъзможни тайни теории ", съобщи той. Президентът счита, че единствено инспекция може да откри има ли нарушавания в работата на Николай Петров като шеф на ВМА и добави, че го познава добре и като военачалник, и като шеф на военната болница.

Румен Радев съобщи, че неговия ангажимент към правосъдната промяна нито стартира, нито свършва с избора на ръководител на Върховния административен съд. " Отдавна заявих ясно, че в България няма политическа воля за битка с корупцията по високите етажи на властта. Отдавна показах ясна позиция, че с цел да бъде тази битка сполучлива, би трябвало да имаме мощен и самостоятелен орган, който да може да разкрива, да пресича да разкрива и да проверява корупционни закононарушения ", сподели той.

Според Радев Консултативният съвет за национална сигурност е бил триумф, като задачата му е била да се реализира обединяване към ясни правила, които да водят към ефикасна битка с корупцията. " Но най-големият триумф на този КСНС бе, че хората, от които зависи тази битка с корупцията излязоха от анонимност. Това бе и най-голямата цел. Защото всички са привикнали да се крият зад груповата безнаказаност на Народно събрание. Борбата с корупцията по високите етажи на властта зависи от персоналния образец и от отношението на хората от тези етажи ", съобщи президентът.

Президентът показа, че съгласно него будител може да бъде всеки, даже да не е интелектуалец. " Но аз съм сигурен, че българинът няма по какъв начин да сбърка един поръчков анализатор със св. Иван Рилски, който е патрон на този празник. Ние на първо място би трябвало да надмогнем нашите комплекси и не постоянно да се стремим да се вложим в авансово начертани рамки. България би трябвало да открие себе си и да се обърне към упованията и очакванията на българските жители, тъй като за мен нашите полезности по формулировка са не по-малко европейски от полезностите на други страни от континента ", означи той.

Относно разногласието с Русия за спасяването на българските евреи, Радев счита, че поругаването на паметниците е тъкмо толкоз неприемливо, колкото и преиначаването на историята. Той дефинира борбата с Москва по въпроса като взаимно „ неизгодна “.
" България е страна от Европейски Съюз, само че виждате, че всеобщо се шири чувството за липса на вероятност, правдивост и сигурности единствено с оценки и подготвени предписания ние очевидно няма да можем да се оправим. Трябва да се обърнем искрено към нашите проблеми, да се активизираме да запретнем ръкави и да обединим, тъй като никой по-добре от нас не може да реши тези проблеми и не може да гради нашето бъдеще ", съобщи той.

Според президента триумфът на всяко начинание зависи от общи старания, по тази причина и ще работи в тази посока.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР