Истинска съдебна реформа ще има, когато бъде създаден единен орган,

...
Истинска съдебна реформа ще има, когато бъде създаден единен орган,
Коментари Харесай

Съдебна реформа ще има само с антикорупционен орган за високите етажи на властта, смята Радев

Истинска правосъдна промяна ще има, когато бъде основан обединен орган, който да има експлицитни пълномощия за битка с корупцията по високите етажи на властта. Това мисли президентът Румен Радев, който акцентира, че не е обожател нито на румънския, нито на безстопанствен модел за промяна в правосъдната система.

" България не може непосредствено да копира модели, само че ние би трябвало да вземем водещите правила от всеки един модел ", уточни президентът пред публицисти в Атина, където е на двудневно посещаване, заяви Българска телеграфна агенция.

Радев изясни, че в бъдещия орган би трябвало да влизат чиновници с компетенцията на ДАНС, на проверяващи служители на реда, айти експерти, специалисти в региона на финансите, банковото дело. " Трябва в действителност тези хора, събрани в екип с задоволително пълномощия, с огромни заплати, да разровят всички крупни съмнителни публични поръчки, да гледат доста деликатно в това, което сега се случва, би трябвало да има заслужено решение на доста въпроси, би трябвало активността на този орган да дисциплинира нашата политическа класа ", сподели президентът.

По думите му без ефикасна битка с корупцията България няма да има нито стопански прогрес, нито задоволителен растеж на Брутният вътрешен продукт, нито качество и стандарт на живот, нито задоволително добър климат за вложения. " Вижте резултата в Румъния във всички тези области, вижте при нас ", разяснява президентът.

Попитан за спомагателна инспекция по случая с автомобила на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Радев напомни пълномощията на президента, свързани с НСО, която по закон е към институцията, и добави, че контролните функционалности на президента са вменени по закон в специфична комисия към Народното събрание. Президентът акцентира, че не бяга от отговорността си към службата, само че никога не желае да погазва закона. Румен Радев съобщи, че няма да се прави на специалист по " гуми, джанти, болтове, ключове ". Има си механически експертизи, има си прокуратура. Според мен това е димна завеса за огромния въпрос - правосъдната промяна, сподели президентът Радев.

Той означи, че е завършил цикъла съвещания с ръководителите в правосъдната система. В тази система е направено доста, за първи път имаме директен отдалечен избор на членовете на Висш съдебен съвет. Това значи в действителност хората да преценят сами без напън извън. Но съгласно мен в тази идея за правосъдна промяна, и даже в предлагания от есента антикорупционен закон, липсва най-важното. Не виждам задоволително политическа воля за битка с корупцията по високите етажи на властта, сподели президентът.

В отговор на въпрос за решенията от последния Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), импортирания от министъра на защитата отчет за модернизационните планове и процедурата за избора на изтребител, президентът Радев прикани да бъдат оценени напъните и на Министерството на защитата (МО), и на държавното управление за съблюдаване на поетите задължения в КСНС, като добави, че има схващане и съответна активност, отчетът и анализът са подготвени, работи се в периоди и по проекта за реализацията им. Има стихотворец ангажимент да се прегледат главно всички рекомендации на военната експертиза и на тяхна база да се вземе в най-скоро време политическото решение, означи президентът. Мисля, че то към този момент се преглежда, уповавам се скоро да бъде оповестено и да се спазят няколкото доста значими неща от този Консултативен съвет, разяснява Радев. На първо място, че ще има разсрочено заплащане за двата плана, за които към този момент има обезпечено финансиране - за изтребителите и за корабите, с цел да може да се вложи вътре и планът за бронираните бойни машини за пехотата, който също е извънредно значим, и трите плана да вървят дружно. При всеки план, изключително и за този за изтребителите, да има стратегии за индустриално съдействие и офсет. Това не са просто планове на МО, това са планове на България, ние би трябвало да усетим резултат, би трябвало да има нови работни места и то в региона на високите технологии, уточни президентът, който се надява, че държавното управление ще направи всичко допустимо това наложително изискване да бъде спазено.

Преговорите постоянно са сложни, разяснява Радев в отговор на въпрос за изявление на премиера Борисов. По думите му, в случай че се обърнем към опита на другите страни, договаряния за изтребител се водят най-малко 5-6 месеца. Това са комплицирани договаряния с доста специфичност и елементи, договаряния, в които ние би трябвало да отстоим нашия интерес, уточни президентът. Той прикани да не се вършат вложения единствено в недотам софтуерни производства. Тук става въпрос за високи технологии и за вдишване на ангажимент от страната, с която ще сключим съглашение, да влага тъкмо в такива технологии, уточни президентът Радев.

Мисля, че има в действителност логически ход, който да отбрани престижа на институцията и, несъмнено, персоналното достолепие на госпожа Жотева. Оттук нататък е въпрос на неин персонален честен избор, сподели президентът, запитан по какъв начин ще разяснява обстановката с Бетина Жотева, която е член на Съвет за електронни медии от президентската квота. Г-жа Жотева има задоволително и експертиза, и подготовка да реши сама, това е въпрос на персонален избор, отговори Радев на въпрос дали желае оставката й. Нека забележим първо това, което тя ще реши, сподели президентът, запитан дали в случай че не последва независима преценка, той ще изиска оставката й.

Президентът Румен Радев разяснява тези тематики в края на двудневната си държавна аудиенция в Гърция, която дефинира като извънредно ползотворна и градивна. Между нашите две страни има прелестни връзки. Оста България и Гърция не е просто ос на непоклатимост, тя е ос на вероятността, уточни президентът. На диалозите си в Атина той е получил увещание, че ще се вложи още по-голямо внимание към рационализиране на функционалността на граничните контролно-пропускателни пунктове, за развиване на инфраструктурата, отваряне на нови Граничен контролно-пропусквателен пункт, изключително на " Рудозем-Ксанти ". Президентът е получил увещание също, че няма да има закъснение в междусистемната газова връзка с Гърция. По време на визитата си в Атина президентът Румен Радев е бил почетен от своя гръцки сътрудник Прокопис Павлопулос с най-висшето държавно отличие на Гърция " Голям кръст на Ордена на Спасителя ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР