Истинска драма се случи на международните стокови пазари. Става въпрос

...
Истинска драма се случи на международните стокови пазари. Става въпрос
Коментари Харесай

След атаката в Саудитска Арабия: Ще поскъпнат ли горивата по родните бензиностанции?

Истинска драма се случи на интернационалните стокови пазари. Става въпрос за цената на петрола, който отвори с най-голямото си процентно повишаване от 1991 година насам след дронната офанзива против петролни уреди на Саудитска Арабия в събота. Тя лиши пазара от близо 5% международното предложение.

В първия ден на седмицата е възобновено едвам 30% от изгубеното произвеждане, а съгласно неофициални източници, цялостното възобновяване на производството може да продължи седмици, а не дни.

Брентът, който отвори при равнища от 72.50 $ за барел, записва съвсем също толкоз бързо поевтиняване, колкото бе и повишаването. В ранния следобяд суровината се търгува при равнища от 65.80 $ за барел, или с към 9% под най-високите му равнища от началото на деня. Разбира се, цената на суровината към момента е надалеч над равнищата на затваряне от петък на предходната седмица.

Сега потребителите стартират да си задават въпроса - по какъв начин ще се отрази внезапното повишаване на петрола върху цените на горивата и по кое време може да се чака покачване по родните бензиностанции.

Определено може да се каже, че всяко по-сериозно повишаване на бензина и останалите горива от през днешния ден за на следващия ден би било по-скоро разследване на спекулации, в сравнение с действително покачване на разноските за суровината. Най-малкото, тъй като е налице сериозен времеви лаг (в рамките на към месец) сред покупката на по-скъпа суровина за преправка и цените на пазара сега.

Казано по различен метод, днешното покачване в цената на петрола от към 10% не би следвало да се заложи от производителите и усети незабавно от потребителите.

Ако се задържи при настоящите си равнища, брентът би бил там, където се търгуваше през по-голяма част от времето сред февруари и април. И в тази тенденция едно съпоставяне сред цените на горивата сега, с цените на горивата през април и май (след едно по-осезателно покачване на цените на петрола), би било доста по-удачно, с цел да ни покаже какъв е капацитетът за повишаване на бензина и останалите горива по родните бензиностанции.

Това покачване в цената на петрола, докара до повишаване на най-масовия бензин А95 - от 2.09 лв. при започване на март до 2.27 лв. към края на май, или покачване от 8%. Това се случи при растеж в цената на петрола от към 20%. Трябва да се означи обаче, че най-високата цена на бензина, съответствува на процедура и с най-високите равнища на брента на интернационалните пазари - от към 72 $ за барел.

Брентът обаче, не съумява да се задържи трайно над 70 $ и стартира да поевтинява. И въпреки понижението в цената на петрола да възлиза на към 18 $, или над 23% - от 73.50 до 56 $, поевтиняването на най-масовия бензин е едвам към 2.2% - от 2.27 лв. до 2.22 лв.. При все, че петролната съставния елемент способства за 40% от цената на горивото. Или при цялостно залагане на понижението на петрола в цената на бензина, даже с отчитане на повишаването на $, по отношение на еврото, поевтиняването на горивата трябваше да е най-малко с 4% (дори и да не вземем поради стойностите от върха до дъното на петрола, а едни по-осреднени цени), или към 10 стотинки.

За сметка на това обаче, повече от два месеца цените бяха замразени, през летния сезон (когато потреблението е и най-голямо)!

От 20 юни по българските бензиностанции цените са постоянни. Бензинът до 14 август беше на равнище от 2.22 лева./литър, а от 15 август до през днешния ден се продава по 2.21 лева./литър. Това демонстрира информация на профилирания уебсайт Fuelo.net.

При дизела е същото състояние - от 19 юни до 9 юли цената му беше 2.28 лева./литъра; по-късно до 8 септември се намали с една стотинка до 2.27 лева./литъра; от 9 септември до момента е 2.26 лева./литъра.

Може да се каже, че търговците на горива могат да поизчакат и да следят картината, преди да вземат решение за повишение в цените на горивата. Първо, цените на петрола могат да се успокоят и да лимитират растежа си; второ, би трябвало да се има поради, че покупко-продажбите за доставка на нефт се подписват с фючърси (доставката се забавя с към месец). Би трябвало фючърсната цена на суровия нефт да се калкулира в крайната цена на бензина и дизела, когато контрактуваното количество бъде доставено.

Практиката обаче, е посочила, че този период не постоянно се съблюдава, изключително в случай че повишаването на суровината продължи или високите цени се запазят за по-дълъг интервал от време. При всички положения, надали ще сбъркате, в случай че заредите резервоара си догоре, при настоящите цени. От друга страна, в случай че станем очевидци на скок в цената на горивата още от на следващия ден, то регулаторите умерено могат да стартират инспекции за далавера. Тодор Минчев, /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР